Objavljen identitet agenta koji je odavao tajne Rusima, radi se o njemačkom nogometnom treneru

0
Radiosarajevo.ba
Objavljen identitet agenta koji je odavao tajne Rusima, radi se o njemačkom nogometnom treneru
Foto: Twitter / Carsten Linke

U središtu špijunskog skandala koji trese Njemačku i najvećeg europskog obavještajnog skandala u desetljećima nogometni je trener Carsten Linke. Pod sumnjom da je kao dvostruki agent prenosio informacije Rusiji, 52-godišnji Linke uhapšen je u decembru.

Sumnja se da je prošle jeseni u dva navrata prodao povjerljive dokumente ruskoj obavještajnoj agenciji FSB, otkrivajući Moskvi osjetljive informacije koje bi im mogle dati prednost na bojnom polju u Ukrajini.

Inače otac dvoje djece, bio je zvijezda u usponu BND-a, njemačke obavještajne agencije, gdje je nadgledao jedinice zadužene za špijuniranje stranih komunikacija. Državno odvjetništvo krajem prošle godine objavilo je da je njemački državljanin Carsten L. osumnjičen za veleizdaju, no do sada njegov puni identitet nije bio poznat. 

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Ko je bio ukrajinski "James Bond": Ubijen je kao izdajnik, a pokopan kao heroj nacije?

Ko je bio ukrajinski "James Bond": Ubijen je kao izdajnik, a pokopan kao heroj nacije?

The Telegraph je večeras ekskluzivno objavio o kome je tačno riječ.

Upoznali se na roštilju

Njegovo hapšenje osramotilo je njemačku obavještajnu službu i otvorilo brojna pitanja o razmjenjivanju obavještajnih podataka uslijed rata u Ukrajini.

No, dok nije špijunirao, gospodin Linke je u svom rodnom gradu Weilheimu u Bavarskoj bio angažirani član zajednice. Bio je aktivan u lokalnom nogometnom klubu, gdje je trenirao nekoliko omladinskih ekipa.

The Telegraph piše da je Linke 2021. organizirao roštilj u klubu gdje je upoznao njemačkog biznismena ruskog porijekla, imena Arthur E., koji će kasnije postati kurir za njegovu špijunažu.

Vjeruje se da je gospodin Arthur E. ruskom FSB-u dostavio povjerljive obavještajne podatke koji se odnose na bojište u Ukrajini. Navodno je upravo on surađivao s vlastima, priznavši da su dobili novac u zamjenu za njihova djela. Odvjetnik osumnjičenog Linkea to odbija komentirati.

Bio u njemačkoj vojsci

Njemačke vlasti sada pokušavaju utvrditi je li gospodin Linke bio dio veće mreže unutar BND-a ili je djelovao sam. Linkeovi poznanici iz Bavarske kažu da je nekada znao izbivati mjesecima, no mnogi u nogometnom klubu opisali su ga kao "očinsku figuru" dječacima koje je trenirao.

 Inače, Linke je služio u njemačkoj vojsci, baš kao i Arthur E., čiji identitet još nije otkriven. Moguće da ih je upravo vojska povezala na prvu, piše njemački Der Spiegel. Kako je tačno Carsten Linke postao krtica i dalje je misterij, a tek ostaje za vidjeti prijeti li njegova navodna izdaja životima u Ukrajini ili povjerenju zapadnih obavještajnih agencija prema Njemačkoj, zaključuje The Telegraph.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije