Obama se vraća u političku arenu: Održat će govor na dva predizborna skupa

Radiosarajevo.ba
Obama se vraća u političku arenu: Održat će govor na dva predizborna skupa
EPA / Barack Obama
Otkako je napustio Bijelu kuću bio je diskretan i nije se sukobljavao sa svojim nasljednikom Donaldom Trumpom. Ali u četvrtak se Barack Obama prvi put vraća u političku arenu.

Bivši demokratski predsjednik očekuje se danas na dva predizborna skupa, u New Jerseyju i zatim 500 kilometara južnije u Virginiji. 

Obama će na skupovima u Newarku i Richmondu podržati kandidate svoje stranke na guvernerskim izborima. 

New Jersey i Virgnija biraju nove guvernere 7. novembra, tačno godinu dana od pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima. 

"Ovo su jedini izbori u Americi ove godine i zato su važni", rekao je profesor političkih znanosti Larry Sabato.

"Ulozi su visoki jer se hvata zamah za 'midterm' izbore 2018.", objasnio je. 

Iduće godine, aočno na sredini predsjedničkog mandata, Amerikanci će birati cijeli saziv Zastupničkog doma i trećinu Senata. 

Ne zna se o čemu će Obama govoriti na dva današnja skupa. Otkako je napustio Bijelu kuću 20. januara uglavnom se klonio političkih rasprava, vjeran tradiciji da se bivši predsjednici ne upliću u politiku, unatoč tomu što se Trump trudi razmontirati njegovo političko nasljeđe. 

Obama je prvo tri mjeseca bio na odmoru, zatim je počeo pisati memoare, malo je javno nastupao i izbjegavao intervjue.  U onih nekoliko navrata kada je prekidao šutnju, učinio je to na pitanjima od nacionalne važnosti poput useljavanja, klimatatskih promjena i zdravstvenog osiguranja. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije