U zemlji gdje je puno i bh. državljana i nakon korone će se raditi od kuće

Radiosarajevo.ba
U zemlji gdje je puno i bh. državljana i nakon korone će se raditi od kuće
Foto: EPA-EFE / Njemačka

U vrijeme pandemije koronavirusa, mnoge svjetske zemlje omogućile su rad od kuće za brojna zanimanja. No, Njemačka namjerava da ga dodatno potencira i u vrijeme kad više ne bude pandemije.

Kako je rekao Hubertus Heil, njemački ministar rada,namjerava predložiti zakon koji će zaštititi pravo na rad od kuće i po okončanju pandemije, ukoliko postoje tehnički uslovi.

"Mogućnost da radi od kuće treba imati svako ko to želi i kome posao to dozvoljava, i po okončanju pandemije koronavirusa. Želimo omogućiti rad od kuće u većoj mjeri, ali ne na silu", kazao je Heil.

On smatra da bi radnici mogli izabrati da rade od kuće stalno ili samo jednom ili dvaput sedmično te namjerava već ove jeseni predložiti ovaj zakon.

Heil kaže kako prve procjene ukazuju da je postotak zaposlenih u Njemačkoj koji rade od kuće povećan sa 12 na 25 posto tokom zadnja dva mjeseca i da sad iznosi oko osam miliona građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije