Nož u leđa Zelenskom: Ovi bliski saveznici su protiv njegovog ključnog zahtjeva iz 'plana pobjede'

4
Radiosarajevo.ba
Nož u leđa Zelenskom: Ovi bliski saveznici su protiv njegovog ključnog zahtjeva iz 'plana pobjede'
Foto: A. Kulić / Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski suočava se s ozbiljnim preprekama u svom planu za pridruživanje NATO-u. Unatoč njegovim naporima da osigura pozivnicu za Ukrajinu, ključni članovi saveza, uključujući Sjedinjene Američke Države i Njemačku, oklijevaju s brzim pristupom, otkrivaju funkcioneri NATO-a.

Zelenski je u svom 'planu pobjede' zatražio hitnu pozivnicu za članstvo, ali priznao je da bi stvarni ulazak Ukrajine u NATO bio moguć tek nakon završetka rata s Rusijom. Ipak, ove sedmice je inzistirao na tome da je 'fundamentalno' da Ukrajina dobije poziv tokom rata.

Međutim, ključni članovi saveza zabrinuti su zbog mogućnosti uplitanja u izravan sukob s Rusijom.

Uhapšen 22-godišnjak iz Kalesije: Prijetio da će raznijeti školu i policijsku stanicu!

Uhapšen 22-godišnjak iz Kalesije: Prijetio da će raznijeti školu i policijsku stanicu!

Julianne Smith, američka ambasadorica pri NATO-u, potvrdila je stav Washingtona. 'Savez još nije spreman ponuditi članstvo ili pozivnicu Ukrajini', rekla je za Politico.

Zelenski je također priznao da njemački kancelar Olaf Scholz, uprkos tome što je Njemačka drugi najveći vojni dobavljač Ukrajine, ne podržava brzu pozivnicu za NATO.

'Imam vrlo dobar odnos sa Scholzom. Zahvalan sam što Njemačka pomaže. Ali činjenica da su skeptični prema našem članstvu u NATO-u je nepobitna... I dalje ćemo morati raditi puno s Njemačkom, ali SAD će imati utjecaj na to', rekao je Zelenski novinarima.

Otpor i iz drugih država

Osim Njemačke i SAD-a, Mađarska i Slovačka također se protive. Njihovi čelnici, premijer Viktor Orbán i Robert Fico, često zauzimaju pro-kremaljski stav. Orbán je blokirao EU fondove za naoružanje Ukrajine, dok Fico upozorava da bi ukrajinsko članstvo u NATO-u moglo dovesti do trećeg svjetskog rata.

Orbán je na društvenim mrežama nazvao plan pobjede Zelenskog 'zastrašujućim', dok je Fico nedavno izjavio da se 'nikada neće složiti' s pridruživanjem Ukrajine NATO-u. Osim toga, neke druge zemlje, poput Belgije, Slovenije i Španije, suzdržavaju se i izbjegavaju preuzeti jasan stav, skrivajući se iza odluka SAD-a i Njemačke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije