Novogodišnji vatromet u Njemačkoj: Zabrane i ograničenja u različitim gradovima

0
DW
Novogodišnji vatromet u Njemačkoj: Zabrane i ograničenja u različitim gradovima
Foto: Pixabay / Ilustracija

Od četvrtka, 28.12. u Njemačkoj počinje prodaja pirotehnike za vatromet. No u mnogim njemačkim gradovima bit će uspostavljene zone zabrane bacanja petardi i ispaljivanja raketa u novogodišnjoj noći.

Nigdje u Njemačkoj vatromet na dočeku Nove godine nije u potpunosti zabranjen, ali mnogi ga gradovi i općine dopuštaju samo uz ograničenja. Pritom su pravila vrlo različita.

Načelno se pirotehnička sredstva ne smiju koristiti u neposrednoj blizini crkava, bolnica, domova za djecu i umirovljenike, kao i slamnatih ili drvenih kuća – to pravilo važi posvuda i tokom cijele godine.

Prvo obraćanje Irene Hadžiabdić nakon što je CiK raspisao izbore za 6. oktobar

Prvo obraćanje Irene Hadžiabdić nakon što je CiK raspisao izbore za 6. oktobar

Takozvani "mali vatrometi", koji uključuju petarde i rakete za privatnu upotrebu, dozvoljeni su samo 31. decembra i 1. januara i to samo osobama starijim od 18 godina.

Privremene lokalne zone ograničenja

No u nekim većim gradovima na određenim mjestima ni to nije dozvoljeno. To se prije svega odnosi na trgove i popularna mjesta za velika okupljanja - jer postoji povećan rizik od ozljeda od vatrometa.

Objavljeni podaci: 2023. je najtoplija godina u Njemačkoj od početka mjerenja 1881.

Objavljeni podaci: 2023. je najtoplija godina u Njemačkoj od početka mjerenja 1881.

Tako je primjerice u Hamburgu prije uspostavljanja zabranjene zona često dolazilo do opasnih situacija i nesreća u gužvi. Stoga se od 2019./2020. u centru oko jezera Alster u novogodišnjoj noći mogu koristiti samo prskalice i petarde – ispaljivanje raketa je zabranjeno.

I drugi gradovi reguliraju stvari slično, a ove godine posebno veliku pozornost privlači Berlin.

Snijeg u Njemačkoj
Foto: X.com: Snijeg u Njemačkoj

S jedne strane će ponovo biti održan veliki doček Nove godine između Stupa pobjede i Brandenburških vrata. Tamo će se okupiti 65.000 ljudi. Kao i svake godine, oni neće smjeti koristiti vlastitu pirotehniku, već će moći uživati u velikom središnjem vatrometu. Ove godine se uvodi i jedna novina: za ulazak na ograđeno područje plaća se ulaz od deset eura.

Nema vatrometa u središtu Münchena

Kao i u prošlosti, vatromet je zabranjen u Münchenu u cijeloj pješačkoj zoni u središtu grada. Razlog je "zaštita ljudi, životinja i okoliša od vatrometa".

Neka mjesta u Bavarskoj idu i korak dalje: onima koji putuju u staru jezgru Regensburga ili u gradsko središte Augsburga uopće nije dopušteno nositi pirotehnička sredstva sa sobom, a kamoli ih koristiti. Uz to u Augsburgu u novogodišnjoj noći nisu dopuštene ni staklene boce i limenke. 

Pijani Djeda Mraz u Njemačkoj nosio poklone pa se automobilom zabio u kuću

Pijani Djeda Mraz u Njemačkoj nosio poklone pa se automobilom zabio u kuću

Lokalne zabrane i drugdje

I u drugim dijelovima Njemačke su najavljene zabrane. Tako, primjerice, u Mainzu, glavnom gradu pokrajine Rheinland-Pfalz neće biti opće zabrane, ali je ona na snazi u starom gradu u centru. A slično je i u Stuttgartu ili Frankfurtu. U financijskoj prijestolnici na Majni su gradske vlasti najavile i opsežne kontrole pogotovo na mostovima.

U Kölnu će po prvi put biti određena velika površina u središtu grada na lijevoj obali Rajne na kojoj nije dopušteno koristiti pirotehniku. Ko unatoč zabrani bude bacao petarde, bit će kažnjen kaznom do 200 eura (389 KM). A Zakon o eksplozivima dopušta čak i kaznu do 50.000 eura (97.454 KM) za ozbiljnije prekršaje, priopćile su gradske vlasti, piše DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije