Novo tajno izvješće: Amerikanci izračunali koliko Rusija još dugo može ratovati

1
Radiosarajevo.ba
Novo tajno izvješće: Amerikanci izračunali koliko Rusija još dugo može ratovati
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin

Američki obavještajci smatraju da će Rusija moći financirati rat u Ukrajini još najmanje godinu dana, unatoč teškim sankcijama, pokazuju dokumenti američke vojske.

Dosad neobjavljeni dokumenti daju rijedak uvid u američko razumijevanje učinkovitosti vlastitih privrednih mjera i ruskog odgovora, pri čemu američke obavještajne službe otkrivaju da su visoki dužnosnici, agencije i oligarsi zabrinuti zbog bolnih poremećaja i pokušavaju im se prilagoditi, piše The Washington Post.

Iako se neki pripadnici ruskih gospodarskih elita možda neće složiti s ruskim akcijama u Ukrajini, a sankcije su naštetile njihovim poslovima, malo je vjerojatno da će povući potporu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, pokazuje procjena koja očito datira s početka marta.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

"Moskva se oslanja na povećane korporativne poreze, vlastite fondove, povećan uvoz i prilagodljivost poslovanja kako bi pomogla ublažiti ekonomske pritiske", stoji u dijelu procjene koji je označen kao strogo povjerljiv, što je najviša razina tajnosti.

Ove informacije nalaze se u dokumentima koji su se našli u chatroomu na Discordu i koje je dobio The Washington Post. Tehničar Zračne nacionalne garde Massachusettsa Jack Teixeira u aprilu je optužen za posjedovanje i prijenos povjerljivih dokumenata. Mogao bi dobiti 15 godina zatvora. Od početka invazije na Ukrajinu prošle godine Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici donijeli su niz sankcija za osobe i kompanije povezane s Kremljem, zabranjujući kompanijama da s njima posluju, uz kontrolu izvoza i druge trgovinske mjere osmišljene da pritisnu rusku privredu i kazne njene elite.

Te će elite "vjerojatno ustrajati u podržavanju ruskih ciljeva u Ukrajini" i u "pomaganju Moskvi da zaobiđe sankcije", navodi se u procjeni koja je procurila. No, stručnjaci kažu da se učinkovitost sankcija - ne samo u nanošenju štete ruskom gospodarstvu već u odvraćanju, kažnjavanju i slanju poruke - oslanja na faktore složenije od onih koje jedna procjena može uzeti u obzir.

Gori Sevastopolj: Panika na Krimu, ruska vojna infrastruktura u plamenu

Gori Sevastopolj: Panika na Krimu, ruska vojna infrastruktura u plamenu

Dokument se ne bavi utjecajem novonametnutih sankcija ili dugotrajnim problemom limitirane cijene nafte u Europi. Ruski prihodi od nafte su pali. Čak i ako bi Rusija u teoriji mogla financirati rat još godinu dana, procjena koja je procurila ne istražuje druge čimbenike koji bi mogli utjecati na sposobnost Rusije da se bori, kao što su izdaci za streljivo i potreba za novačenjem vojnika. Ministarstvo financija odbilo je komentirati spomenute dokumente. Ni Bijela kuća nije odgovorila na pitanja o njima.

Spominjanje "neugodnog kolapsa" nekih institucija

Dok su Putin i oni bliski njemu odbacili utjecaj sankcija, koje nisu uspjele zaustaviti ruske ratne napore, procurjeli dokumenti također otkrivaju zaprepaštenje koje su izazvale kod nekih ciljanih meta.

Iako dokumenti ne uključuju detaljnu raspravu o izvorima, oni su označeni kodom koji pokazuje da su podaci prikupljeni prisluškivanjem komunikacija. To sugerira da je SAD dobio pristup kanalima na kojima ruski građani privatno raspravljaju o tome kako ograničiti učinak sankcija.

Putinova nova odredba: Onima koji ne prihvate rusko državljanstvo prijeti deportacija

Putinova nova odredba: Onima koji ne prihvate rusko državljanstvo prijeti deportacija

Ruski ministar financija Anton Siluanov, otkrili su američki obavještajci, sastavio je pismo premijeru Mihailu Mišustinu početkom ožujka u kojem je tražio potporu za planove za nepredviđene situacije kako bi se izbjegao "potencijalno neugodan kolaps" ruskih entiteta pod kontrolom države, poput Međunarodne investicijske banke, Međunarodne banke za ekonomsku suradnju i Euroazijske investicijske banke, a sve zbog sankcija koje su uveli SAD i saveznici.

SAD je 12. aprila uveo sankcije izravno Međunarodnoj investicijskoj banci sa sjedištem u Budimpešti, što je navelo mađarsku vladu da objavi kako će se povući iz suradnje s tom financijskom institucijom, koju Rusija opisuje kao međunarodnu razvojnu banku. Neki su stručnjaci izrazili iznenađenje time što je Siluanov toliko zabrinut za instituciju s relativno malom tržišnom kapitalizacijom.

"Ekonomski, Međunarodna investicijska banka nije od presudne važnosti za Rusiju. Očekivanja da će banka biti sankcionirana postoje već gotovo godinu dana", rekla je Marija Snegovaja, jedna od autorica nedavnog izvješća CSIS-a o sankcijama.

Ukrajinci priznali napad na Krim, na istočnoj strani Dnjipra odjekuju eksplozije

Ukrajinci priznali napad na Krim, na istočnoj strani Dnjipra odjekuju eksplozije

Ali ova banka, koja je osnovana tokom sovjetske ere kao međunarodna institucija s određenim diplomatskim beneficijama, već dugo je osumnjičena za povezanost sa špijunažom i pranjem novca, rekao je András Rácz, viši znanstveni suradnik u Njemačkom vijeću za vanjske odnose.

Zabrinutost FSB-a

Prema drugom dokumentu, američki obavještajci otkrili su da su dužnosnici ruske glavne obavještajne agencije, Federalne službe sigurnosti (FSB), bili zabrinuti zbog nedovoljne količine strane valute koju drže domaće ruske banke. Ti su dužnosnici također upozorili da bi SAD mogao nametnuti sekundarne sankcije kineskim kompanijama koje još uvijek posluju s Rusijom te pozvali da se takve transakcije drže u tajnosti.

Zaposlenici Jevgenija Prigožina, ruskog tajkuna koji stoji iza Wagnerove grupe, mreže privatnih zaštitara koja se bori u Ukrajini, "shvatili" su da će nedavno najavljene sankcije ruskoj MTS banci prekinuti transakcije s američkim kompanijama, što će rezultirati "suspenzijom dolarskih transakcija 15. maja", navodi se u obavještajnom dokumentu.

U dokumentu se također navodi da je jedan "financijski zaposlenik" oligarha zabrinut da će kineske kompanije prekinuti svoje poslovanje s Rusijom kako bi izbjegle utjecaj sankcija.

Ukrajina ide na 'sve ili ništa': Protuofanziva može završiti rat velikim ruskim porazom

Ukrajina ide na 'sve ili ništa': Protuofanziva može završiti rat velikim ruskim porazom

Centar za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu objavio je u aprilu izvješće u kojem se navodi da Rusija još uvijek posjeduje "izvanredan stupanj prilagodljivosti zapadnim sankcijama", iako su one usporile tempo ruske kampanje protiv Ukrajine, piše Index.hr.

Putin je javno pohvalio otpornost ruske privrede u januaru, sugerirajući da je nadmašilo očekivanja rasta i smanjilo se samo za oko 2.5 posto tokom 2022. Stvarna dinamika privrede pokazala se boljom od mnogih prognoza stručnjaka, rekao je tokom virtualnog sastanka o privredi. Ukrajinska privreda u međuvremenu je palo za više od 30 posto.

Prigožinovo poslovno carstvo

Prigožin je također odbacio učinke sankcija. U februaru je objavio izjavu da su privredne mjere Velike Britanije, Kanade i SAD-a nelegitimne i sugerira da se radi o terorizmu.

Dmitrij Medvedev: 'Svijet je vjerovatno na ivici novog svjetskog rata'

Dmitrij Medvedev: 'Svijet je vjerovatno na ivici novog svjetskog rata'

Ostaje nejasno kakve veze je Prigožinovo poslovno carstvo imalo s MTS bankom. SAD je uveo sankcije banci u martu, samo nekoliko tjedana nakon što je dobila dozvolu za poslovanje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Abu Dhabi je nakon toga povukao licencu.

"Mislim da je svaki argument da sankcije ne utječu na Rusiju opovrgnut činjenicom da su nekoć prvoklasne kompanije potonule i da se upravo oni koji tvrde da sankcije nisu utjecale na njih glasno žale na nepravdu", rekao je Adam Smith, partner u odvjetničkoj tvrtki Gibson Dunn i bivši dužnosnik Obamine administracije za sankcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije