Ukrajinci priznali napad na Krim, na istočnoj strani Dnjipra odjekuju eksplozije

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci priznali napad na Krim, na istočnoj strani Dnjipra odjekuju eksplozije
Foto: EPA - EFE / Ukrajinske snage / Ilustracija

Ukrajinske snage raspoređene na zapadnoj strani rijeke Dnjipro redovito izvršavaju akcije na istočnoj obali blizu grada Hersona kako bi pokušali istjerati ruske vojnike, rekao je pokrajinski dužnosnik u utorak.

Ruske snage drže istočnu stranu Dnjipra blizu Hersona otkako su se povukle iz južnog ukrajinskog grada u novembru nakon više mjeseci okupacije, no očekuje se da će Ukrajina započeti proljetnu protuofenzivu kako bi pokušala vratiti više teritorija, piše Jutarnji list.

Jurij Sobolevski, zamjenik šefa hersonske pokrajinske administracije, rekao je da je svrha akcija smanjiti borbenu sposobnost ruskih vojnika koji granatiraju grad Herson otkako su prisiljeni povući se.

Rijedak prirodni fenomen nalazi se u pritokama Sane: Ovo će oduševiti mnoge u BiH

Rijedak prirodni fenomen nalazi se u pritokama Sane: Ovo će oduševiti mnoge u BiH

"Naša vojska veoma često prelazi na lijevu (istočnu) obalu. Ukrajinske oružane snage djeluju i djeluju veoma učinkovito", rekao je Sobolevski za ukrajinsku televiziju.

"Rezultati će se pokazati kao što je bilo na desnoj obali hersonske regije kada su (vojnici), zahvaljujući kompleksnoj i dugoj operaciji, uspjeli osloboditi naše teritorije s minimalnim gubicima za našu vojsku. Isto se sada odvija na lijevoj obali", dodao je.

Rusija je zauzela Hersonsku oblast nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu prije 14 mjeseci i otada upravlja cijelim područjem istočno od Dnjipra.

Vojni analitičari kažu da će Ukrajina vjerojatno uskoro započeti protuofenzivu, a jedan od glavnih ciljeva će biti probiti južni kopneni koridor između Rusije i poluotoka Krima, koji je Moskva aneksirala. Zauzimanje cijele hersonske regije bit će važan korak za postizanje tog cilja.

Američki institut za ratne studije je prošle sedmice rekao da su ruski vojni blogeri objavili dovoljno snimki s geografskim lokacijama, kojima se može potvrditi da su ukrajinske snage uspostavile uporište na istočnoj obali Dnjipra.

Sobolevski nije pružio daljnje pojedinosti, rekavši da vojna operacija zahtijeva "informacijsku šutnju".

Odjekuju eksplozije na istočnoj obali Dnjipra

U privremeno okupiranim naseljima na istočnoj obali rijeke Dnjipro u Hersonskoj oblasti odjekuju eksplozije, javljaju ukrajinski Twitter kanali koji izvještavaju o situaciji na terenu. "Zahuktava se na okupiranim teritorijima!", napisao je jedan korisnik.

Kremlj negira tvrdnje da je Putin koristio dvojnike dok se skrivao u bunkeru
Iz Kremlja su odbacili ‘laži‘ da Vladimir Putin koristi tjelesne dvojnike. Glasnogovornik Dmitrij Peskov također je odbacio glasine da 70-godišnji Putin većinu svog vremena provodi u nuklearnom bunkeru.

Kijev priznao da je izveo napad dronovima na Sevastopolj

Kijev stoji iza napada dronovima u zaljevu Sevastopolja, potvrdile su ukrajinske vlasti. Međutim, dužnosnici su odbacili ruske tvrdnje da je napad ugrozio rad žitnog koridora.

"Nedavni događaji na Krimu ticali su se isključivo vojnih objekata i nisu ni na koji način povezani sa sporazumom o žitu, koji predviđa ukrajinske luke i civilne luke", rekao je državnoj televiziji Suspilne Andrij Jusov, ukrajinski glasnogovornik ministarstva obrane

"Ukrajina se pridržava međunarodnih obveza, uključujući ispunjavanje svih obaveza vezanih uz žitni koridor", dodao je Jusov.

Kremlj negira tvrdnje da je Putin koristio dvojnike dok se skrivao u bunkeru

"Vjerojatno ste čuli da Putin ima mnogo dvojnika koji rade umjesto njega dok on sjedi u bunkeru", rekao je Peskov na konferenciji u Moskvi.

"To je još jedna laž", dodao je smijući se.

"Vidite i sami kakav je naš predsjednik: uvijek je bio i sada je megaaktivan - oni koji rade uz njega teško ga mogu pratiti", dodao je Peskov.

"Na njegovoj se energiji može samo zavidjeti. Zdravlje mu se, ako Bog da, može samo poželjeti. Naravno, on ne sjedi ni u kakvim bunkerima. I to je laž", kazao je Peskov.

Peskov je također smatrao potrebnim u više navrata odbaciti nagađanja da je Putin bolestan posljednjih nekoliko godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije