Novinarka iz SAD koja je bila zaražena: Kao da sam istrčala maraton, pa me udario auto

Radiosarajevo.ba
Novinarka iz SAD koja je bila zaražena: Kao da sam istrčala maraton, pa me udario auto
Foto: EPA-EFA / Ilustracija

Novinarka Business Insidera Aria Bendix živi i radi u New Yorku, a od početka krize sa koronavirusom izvještavala je o COVID-19 i iz kineskog grada Wuhan, s čije se tržnice virus navodno i proširio. No, kako piše, 'od početka je nekako i znala da će o koronavirusu izvještavati i iz New Yorka'.

Ono što ipak nije mogla znati je da će i sama biti dio statistike oboljelih. Evo što ona kaže kako se osjećala kad se razboljela i što je o zdravstvu u New Yorku doznala nakon što je zaražena virusom od kojeg se 'sklonio' cijeli svijet, piše 24sata.hr.

"Ako sam jednu stvar naučila iz nešto manje od tri mjeseca koliko pratim pandemiju koronavirusa, to je da uvijek moram biti spremna na najgore. Kada je država New York 1. marta objavila da imaju prvi slučaj zaraze, odmah sam kupila toaletnog papira za dvije sedmice, maramice za dezinfekciju, hrane i kave.

Sljedeće dvije sedmice prijatelji su me stalno ispitivali 'bi li trebali i dalje ići vježbati u teretanu' (vjerojatno ne) ili 'je li sigurno šetati po vani' (da, na udaljenosti od dva metra od drugih).

Kad su se u New York Cityju 15. marta počeli zatvarati kafići, restorani i škole, sa svoje sam se dvije cimerice i s naše četiri susjede dogovorila da ćemo se tek tada vidjeti. Bilo je nas sedam - a stalno se govori da se trebaju ograničiti okupljanja s deset i više ljudi.

Dva dana kasnije cijelo tijelo me počelo boljeti no tješilo me što imala ni jedan od glavnih simptoma koronavirusa: visoku temperaturu, suhi kašalj ili otežano disanje.

Također sam znala da teške slučajeve virusa uglavnom razviju stariji muškarci koji inače nisu zdravi. Kako ne spadam ni u jednu od tih skupina, počela sam se pitati je li mi stanje psihosomatsko.

Budući da bolnice u New Yorku sad testiraju samo one najteže slučajeve, mnogi 'blaži' ostanu nezabilježeni. Istraživanje Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuje da većina s korona virusom 'lakše' obolijevaju, što znači da većina infekcija u New Yorku - uključujući moju - uopće ni ne ulazi u službeni broj slučajeva.

- Nažalost, jednostavno nismo u mogućnosti testirati sve, iako bismo mogli da želimo - rekla mi je kliničarka iz New Yorka Megan Coffee. 'Sada se moramo usredotočiti na one kojima je potrebna intubacija i koji su kritično'.

Ipak, podaci zdravstva grada New Yorka pokazuju da osobe mlađe od 44 godine čine otprilike petinu hospitaliziranih zbog koronavirusa u gradu", napisala je 

Više o ovoje temi možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije