Novi Zeland će izručiti SAD-u Kim Dotcoma, osnivača Megauploada

Radiosarajevo.ba
Novi Zeland će izručiti SAD-u Kim Dotcoma, osnivača Megauploada

Novozelandski apelacioni sud presudio je danas da Kim Dotcom, internetski mogul i osnivač Megauploada, internetske stranice za razmjenu sadržaja, može biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se suočio s optužbama za reketarenje i kršenje autorskih prava.

Sud je u pismenoj odluci odbacio Dotcomovu žalbu i potvrdio odluku nižeg suda iz 2017. koji je odobrio izručenje, javio je CNN.

SAD su 2012. godine ugasile Megaupload, a nedugo nakon gašenja Megauploada, u spektakularnoj akciji uhapšen je i Kim Dotcom, kada je policija upala ju njegovu luksuznu vilu u Aucklandu i kada su morali provaliti u sigurnu sobu da dođu do Dotcoma.

Kimovi advokati branili su se činjenicom da Megaupload nije bio odgovoran za ono što su njegovi korisnici postavljali. On je samo bio servis za pohranu podataka.

Američke vlasti kažu da su Dotcom i još trojica suoptuženih Megauploadovih rukovodilaca oštetili filmske studije i muzičke izdavačke kuće za više od 500 miliona dolara i pribavili korist od više od 175 miliona dolara ohrabrujući plaćajuće korisnike da skidaju i dijele materijale zaštićene autorskim pravima.

Dotcomov advokat najavio je da će se njegov klijent na tu odluku žaliti Vrhovnom sudu, najvišem pravosudnom tijelu u zemlji.

Dotcom je nakon gašenja Megauploada osnovao Mega cloud kao servis za pohranu podataka.

Njegov advokat u SAD-u Ira Rothken napisao je na svom Twitter profilu da je Dotcom razočaran današnjom odlukom Apelacionog suda Novog Zelanda.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije