Novi zakon u Saudijskoj Arabiji: Ateizam je terorizam

Radiosarajevo.ba
Novi zakon u Saudijskoj Arabiji: Ateizam je terorizam

Saudijska Arabija donijela je zakon kojim je sve ateiste proglasila teroristima, objavio je Human Rights Watch, javlja britanski Independent.

Saudijski kralj Abdullah donio je niz zakona i kraljevskih dekreta kojima je nominalni cilj borba protiv terorizma, a ustvari progon političkih disidenata.

MAPA: Ateisti su diskriminirani u skoro svim zemljama svijeta, uključujući i BiH

Usmjereni su prvenstveno protiv rastućeg broja Saudijaca koji se vraćaju iz Sirije s idejama rušenja monarhije.

Za sudjelovanje u sukobima izvan Saudijske Arabije tako je propisana zatvorska kazna od tri do 20 godina zatvora. No, na meti saudijskog kralja našli su se i nevjernici.

Novi zakon terorizam definira kao "pozivanje na bilo koji oblik ateističke misli ili dovođenje u pitanje temelja islamske religije na kojoj je država utemeljena".

"Saudijske vlasti nikad nisu tolerisale kritikovanje svoje politike, ali ovi novi zakoni pretvaraju bilo koji izraz kritičke ekspresije u teroristički čin", poručio je Joe Stork, zamjenik direktora Human Rights Watcha za Bliski Istok i Sjevernu Afriku, piše Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije