Novi zakon o dvojnom državljanstvu u Njemačkoj - Sve što treba da znate!

3
Radiosarajevo.ba
Novi zakon o dvojnom državljanstvu u Njemačkoj - Sve što treba da znate!
Foto: Radio Brčko / Ilustracija / Zastave Bosne i Hercegovine i Njemačke

Njemačka je skratila put strancima do državljanstva i ukinula zabranu dvojnog državljanstva donošenjem zakona o naturalizaciji osmišljenog da odražava stvarnost društva koje je dugo bilo etnički raznoliko i da privuče više radnika migranata.

Novi zakon usvojen je u januaru 2024. godine nakon burne rasprave u parlamentu, tokom koje su opozicini zastupnici optuživali vladu Olafa Scholza za obezvređivanje državljanstva i povećanje tereta koji migracija stavlja na javne službe.

“Moramo držati korak u utrci za privlačenje kvalificirane radne snage”, rekla je Nancy Faeser, ministrica unutrašnjih poslova Njemačke uoči glasanja.

Semir Efendić: 'Brčko distrikt je model za cijelu Bosnu i Hercegovinu'

Semir Efendić: 'Brčko distrikt je model za cijelu Bosnu i Hercegovinu'

“To znači da trebamo dati ponudu kvalificiranim ljudima iz cijelog svijeta, baš kao što to čine Sjedinjene Američke Države i Kanada. Njemačko državljanstvo očito je dio toga”.

Prema novim pravilima, državljanstvo će biti dostupno nakon pet godina boravka, smanjeno s osam, u skladu sa susjednim zemljama poput Francuske. Ljudima koji su ‘veoma dobro integrisani’ bit će dovoljne tri godine.

Važna promjena u Njemačkoj: Od marta se može zaposliti do 25.000 stranih radnika

Važna promjena u Njemačkoj: Od marta se može zaposliti do 25.000 stranih radnika

Pravila o dvojnom državljanstvu, koja su ranije bila dopuštena samo građanima drugih zemalja Evropske unije, sada su pojednostvljena. To će potencijalno omogućiti desecima hiljada Turaka, uključujući treću generaciju migranata, da postanu članovi njemačkog društva s pravom glasa nakon što su njihovi roditelji, bake i djedovi pridonijeli poslijeratnoj obnovi zemlje.

Detaljno je sve pojašnjeno na Instagram stranici Projekt Njemačka, koji možete pogledati u nastavku:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije