Viralni izazov s vrućom vodom: Djeca u bolnicama, jedna djevojčica preminula

Radiosarajevo.ba
Viralni izazov s vrućom vodom: Djeca u bolnicama, jedna djevojčica preminula

Razni viralni izazovi često su jako opasni, a neki čak i smrtonosni. Biste li učestvovali u izazovu da sebi ulijevate kiselinu u uši? A u onom u kojem biste trebali vidjeti koliko možete daleko otrčati s litice prije nego što počnete padati? A šta je s izazovom u kojem trebate usnulog prijatelja politi kipućom vodom? Ne? Dobro, ali trebali biste znati kako je ovaj posljednji primjer stvarno postao viralan te da zbog njega djeca širom svijeta završavaju u bolnicama, piše IFLScience.

Novi opasni viralni izazov zove se "izazov vrućom vodom" i jako je opasan. Doslovno se sastoji od toga da se prišuljate nekome koga znate dok spava. Naoružani loncem proključale vode, prolijete je po njemu/njoj i snimate nastali urnebes dok se prijatelju/ici guli koža i hitno odvode u bolnicu.


Druga varijanta ovog izazova bazira se na tome da sudionici piju na slamku kipuću vodu. Uopšte nije jasno kako bi iko mogao i pomisliti da će ovo završiti ikako drugačije nego tragično, ali očito da je pritisak okoline odgovoran za nešto takvo.

Bilo je već nekoliko incidenata zbog kojih su tinejdžeri proveli sedmice na tretmanima zbog svojih bolnih opeklina drugog i trećeg stepena. Jedna osmogodišnja djevojčica je i umrla nakon što ju je rođaka navela da popije kipuću vodu.

Opasni i potencijalno smrtonosni viralni trendovi nisu ništa novo, puno njih je dovelo do dosta ozbiljnih fizičkih povreda.

Samu istinitost trendova teško je provjeriti. Ustvari, često upravo upozorenja na njih postanu viralna. Naprimjer, nedavno je jedna majka na Facebooku objavila upozorenje o ‘"trendu" u kojem su djeca sebi dugo sprejali dezodorans na jednu tačku na koži, što im je stvaralo neku vrstu ozebline. Tek nakon toga je Google Trends pokazao nagli skok u pretrazi termina “dezodorant izazov”. Nije jasno koliko je ovo upozorenje proširilo popularnost izazova, ali očito je doprinijelo tome.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije