Novi udarac za Uber taxi službu: Zabrana stigla i u Njemačku

Radiosarajevo.ba
Novi udarac za Uber taxi službu: Zabrana stigla i u Njemačku
Foto: Pixabay / Ilustracija

U procesu udruženja Taxi Deutschland protv Ubera, Okružni sud u Frankfurtu je donio odluku kojom se zabranjuju aplikacije za posredovanje u prometu američke kompanije Uber.

Zabrana se odnosi na obje aplikacije “Uber” i “UberPop”, a izrečena je za cijelu Njemačku, prenose njemački mediji

Uber, koji ima pravo žalbe na takvu sudsku odluku, sada treba licencu za iznajmljivanje automobila. Američka kompanija do sada je poslovala u sedam velikih njemačkih gradova, a radila je isključivo s kompanijama koje su iznajmljuju automobila sa licenciranim vozačima.

"Analizirat ćemo presudu i odrediti daljnje korake kako bismo i nadalje putnicima osigurali pružanje naših usluga", izjavio je glasnogovornik Ubera za Njemačku.

Za svaki slučaj kršenja sudske odluke utvrđena je administrativna kazna Uberu u iznosu od 250.000 eura, alternativno do šest mjeseci zatvora izvršnom direktor Uber B.V. sa sjedištem u Amsterdamu, u Holandiji.

Odluku suda iz Frankfurta pozdravilo je udruženje njemačkih taksista u Frankfurtu kao i udruge Taxi Berlin, Hermann Waldner, CEO taxi.eu, … te ostali taksi centri u Njemačkoj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije