Novi, stravični snimci iz Ukrajine: Rusi opet pucaju na civile?!

1
Radiosarajevo.ba
Novi, stravični snimci iz Ukrajine: Rusi opet pucaju na civile?!
Foto: Prtscr/Twitter / Uznemirujući snimak iz Makariva

Ruski vojnici optuženi su za višestruke slučajeve ispaljivanja smrtonosne vatre na civilna vozila diljem Ukrajine.

U nizu tragedija posljednjih dana zabilježena je smrt civila iz grada Makariva izvan Kijeva – također mjesta smrtonosnog bombaškog napada na pekaru u ponedjeljak u kojem je poginulo 13 ljudi – i napad na minibus koji je prevozio učitelje u sirotište u južni grad Mikolajev.

Video koji je danas kružio ukrajinskim Telegram kanalima tvrdi da prikazuje snimke civila koji su ubijeni u Makarivu. O snimci piše i Guardian, no čini se da nije nastala danas. 

Zorana Pusića napali u centru Zagreba: 'Zaprijetili su mi da će me zaklati'

Zorana Pusića napali u centru Zagreba: 'Zaprijetili su mi da će me zaklati'

Na snimci se vidi kako automobil, koji putuje pored nečega što izgleda kao sigurnosna kamera postavljena na zid, prvo ulazi u kadar, a zatim se odmah zaustavlja kada putnici, za koje se kaže da su stariji par, vide rusko oklopno vozilo BMP kako se približava raskršću ispred njih brzinom.

Dok se civilni automobil zaustavio, ruski oklopni automobil skreće na raskrsnici i, još uvijek u pokretu, ispaljuje dva metka iz oružja teškog kalibra na vozilo, uništavajući ga. Oklopni automobil zastaje na trenutak, a zatim se okreće kako bi nestao, praćen drugim oklopnim vozilima.

Video možete pogledati OVDJE, ali vas upozoravamo da je sadržaj na tom snimku kao i u komentarima izuzetno uznemirujući i nije namijenjen mlađoj publici.

U drugom incidentu prijavljenom u utorak, čelnica regionalnog vijeća Mikolajeva, Anna Zamazeeva – grada koji je trenutno pod ruskim napadom – izjavila je da su tri učitelja koji su putovali minibusom u sirotište na smjenu ubijena, a dvoje ranjeno kada su Rusi počeli pucati na vozilo, označeno crvenim križem.

Podsjeća se i na slučaj Anastasije Yalanskaye (26), koju su ruske snage ubile u njenom automobilu nakon što je dostavila hranu u sklonište za pse izvan Kijeva. Yalanskaya, koja je objavila detalje o svojim planovima za dostavu hrane u sklonište, bila je jedna od tri volontera koji su putovali u Buchu, 29 km izvan Kijeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije