Objavljena FOTO osumnjičenog za nestanak male Maddie - potraga i za djevojkom s Balkana

Radiosarajevo.ba
Objavljena FOTO osumnjičenog za nestanak male Maddie - potraga i za djevojkom s Balkana
PrtScr / Malena Maddie i roditelji

Slučaj Maddie McCann šokirao je svijet 2007. godine kad je djevojčica nestala iz apartmana u turističkom resortu Praia da Luz u portugalskom gradu Algavareu.

Ovih dana, slučaj je opet u fokusu svjetske javnosti, a sve zbog velikog obrata istrage u Njemačkoj.

Muškarac koji je u Njemačkoj osumnjičen za otmicu i ubistvo Maddie, Christian Brueckner ovog bi vikenda mogao biti pušten na uvjetnu slobodu, dok policija pokušava pronaći nove dokaze kako bi ga zadržali u zatvoru.

Brueckner je u zatvoru zbog silovanja 72-godišnje turistkinje u Americi, a taj zločin počinjen je samo 18 mjeseci prije nego je Maddie nestala.

U vrijeme nestanka, njeni roditelji bili su u obližnjem restoranu, a policajci već godinama pokušavaju složiti slagalicu te otkriti što se zapravo dogodilo te kobne večeri.

Britanska policija izjavila je kako je istraga u ovih 13 godina premašila 11 miliona funti.

Poveznica sa Maddievim slučajem je slučaj djevojke s Kosova za kojom policija trenutno traga. Ona je živjela s Bruecknerom u Portugalu nedaleko od resorta u kojem je bila Maddie.

Navodno je djevojka napustila Bruecknera prije nego što je Maddie nestala.

Njemački tabloidi pišu da su istražitelji u potpunosti sigurni da je Maddie oteta te ubijena, no nemaju dovoljno dokaza koji bi upućivali na Bruecknera koji je 1994. godine u Njemačkoj osuđen zbog seksualnog zlostavljanja djece, piše 24sata.hr.

Jutarnji, pak, javlja da bi osumnjičeni mogao ovoga vikenda, tačnije u nedjelju, biti uslovno  otpušten iz zatvora, nakon odslužene dvije trećine kazne.

Inače, kuća u Algarveu u kojoj je živio nalazi se samo 25 minuta šetnje od hotela iz kojega je nestala Madeleine. Nalazi se na imanju s nekoliko napuštenih bunara i praznih ledina. Britanska policija pretražila je imanje 2012. godine, a njemačka policija jučer je objavila fotografije kuće s ciljem pronalazaka novih svjedoka.

Istražitelji žele ući u trag njegovoj bivšj djevojci koja je u vrijeme nestanka Madeleine bila maloljetna. Vjeruje se da je napustila Algarve prije otmice djevojčice, dok je Brueckner ostao u ljetovalištu Praia da Luz, te je živio u kamperu za koji policija vjeruje da je mogao biti korišten prilikom otmice. Nadaju se da bi od nje mogli doznati više o kretanju Bruecknera po portugalskom ljetovalištu.

Christian Bruckner služi sedmogodišnju kaznu zatvora u Kielu zbog silovanja. Nekadašnji Bruecknerov znanac njemačkim je medijima podijelio saznanja o maloljetnoj Kosovarki. On je za njemački RTL izjavio da mu je Brueckner nekada prijetio u Braunschweigu.

Otkrio je da je živio u stanu koje je prije toga kao kiosk vodio Brueckner i da zna da je imao maloljetnu djevojku s Kosova. Policija je, naravno, odmah krenula u akciju i u potrazi je za djevojkom koja možda zna cijelu istinu.

"Bivao je sve agresivniji. Čuo sam da je napustio kiosk i otišao u Španjolsku ili Portugal s djevojkom. Tada je ostavio pse u kiosku same sedmicama", ispričao je i dodao, "mogu zamisliti da baš on ima veze s nestankom Maddie".

Brueckner, kojega njemački tužitelji opisuju kao 'višestrukog seksualnog predatora', sada je u fokusu istrage oko nestanka Maddie. Jučer su glasnogovornici roditelja malene djevojčice, Kate i Gerryja McCanna, pozdravili značajan napredak u istrazi, ali su ponovno suočeni s boli jer njemački istražitelji vjeruju da njihova curica više nije živa i čak sugeriraju da policija zna kako je umrla.

Braunschweiger Zeitung je otkrio da je Bruckner punih 12 godina živio u Portugalu i bavio se dilanjem, provaljivanjem u vikendice i pljačkanjem turista. Samo 18 mjeseci prije nestanka McCann, Bruckner je provalio u jedan apartman i silovao 72-godišnju Amerikanku.

Međutim, policiji je trebalo punih 12 godina da dođe do notornog kriminalca. Njegove tajne su izašle na vidjelo kada je deset godina nakon zločina pokazao prijatelju video na kojoj siluje ženu. Navodno je tokom pijanstva rekao i da zna što se dogodilo s Madeleine McCann.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije