Novi detalji pada helikoptera u kojem su stradali Bryant i njegova kćerka

Radiosarajevo.ba
Novi detalji pada helikoptera u kojem su stradali Bryant i njegova kćerka
Foto: EPA-EFE / Sjećanje na Kobeja Bryanta

Ara Zobayan letio je s istim putnicima i dan prije pada u kojem je poginuo legendarni košarkaš i njegova kći. Znao je da je vremenska prognoza loša, ali je pristao letjeti.

Uzdižem se na 4000 stopa, rekao je Ara Zobayan kontrolnom tornju kad je, usred magle blizu mjesta Calabasas u Kaliforniji, s Kobejem Bryantom, njegovom kćeri Giannom i još šestero putnika kobnoga 26. januara helikopterom krenuo u smrt.

Iznimno loši vremenski uslovi, bilo je to jasno i ranije, kumovali su nesreći koja je šokirala svijet jer u legendu je otišao jedan od najvećih NBA igrača u historiji. Izvještaj američkoga Nacionalnog odbora za sigurnost prometa (NTSB), objavljeno u srijedu, otkrilo je nove detalje nesreće, izvještava ESPN.

Prema njemu, pilot je sunovratio helikopter u planinu iako je mislio da se zapravo uzdiže iznad oblaka jer je krivo percipirao kutove pod kojima se spušta i skreće, što se može dogoditi kad piloti postanu dezorijentirani pri slaboj vidljivosti.

U izvješću na 1700 stranica navedene su činjenice koje su se dogodile na letu od Los Angelesa do mjesta Thousand Oaks, gdje su poginuli putovali na košarkaški turnir za djevojčice. Konačan izvještaj s konkretnim uzrokom pada helikoptera bit će objavljeno kasnije, piše 24sata.

NTSB je izvijestio kako nije bilo znakova kvara na motoru u modelu helikoptera Sikorsky S-76 i kako se elisa vrtjela sve do samog trenutka udara o brdo pri čak 296 kilometara na sat. Nastao je krater, a dijelovi helikoptera bili su razasuti na veličini nogometnog igrališta. Izbio je i požar.

Više o ovoj temi čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije