Novi detalji o padu ruskog aviona: Ukrajinci tvrde da na letu nisu bili ratni zarobljenici?

2
Radiosarajevo.ba
Novi detalji o padu ruskog aviona: Ukrajinci tvrde da na letu nisu bili ratni zarobljenici?
Foto: X / Srušio se ruski avion na granici s Ukrajinom

Ruski avion je jutros, 24. januara, srušen na nebu iznad Belgoroda, a uskoro je u javnosti objavljeno da je na letu bilo 65 ukrajinskih zarobljenika za razmjenu.

Ipak, prema tvrdnjama iz ukrajinske vojske, ova objava nije istinita. 

Kako tvrdi Igor Sushko, pozivajući se na izvore iz ukrajinske vojske, upravo oni su srušili avion a tvrdnja da su u avionu bili zarobljenici je lažna. Također, Sushko tvrdi i da su se u avionu nalazile S-300 rakete. 

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Oglasila se i ukrajinska vojska. Oni su objavili: "Rusija tvrdi da su u avionu bili deseci ukrajinskih ratnih zarobljenika, koji su svi poginuli. Kaže da je Ukrajina oborila avion. Važno je zapamtiti da Rusija ima dugu i dokazanu evidenciju dezinformacija i laži.

Glavni stožer se ne bavi izravno tvrdnjom Rusije ili samom nesrećom. Umjesto toga, govori se o potrebi smanjenja prijetnje od raketne vatre iz Rusije, posebno u regiji Harkiv, što uključuje 'praćenje logistike njihove isporuke, posebno uz korištenje vojnog transportnog aviona'.

Rusija je samo u prošloj sedmici izvela 19 raketnih napada, ubivši 16 ljudi i ranivši više desetaka. Zabilježeni intenzitet granatiranja izravno je povezan s povećanjem broja vojnih transportnih aviona koji su u posljednje vrijeme krenuli prema aerodromu Belgorod.

Uzimajući to u obzir, Oružane snage Ukrajine nastavit će poduzimati mjere za uništavanje sredstava isporuke, kontrolu zračnog prostora za uništavanje terorističke prijetnje, uključujući i smjer Belgorod-Harkiv."

Podsjetimo, avion IL-76, kojeg ruska vojska koristi, srušen je rano jutros iznad regije Belgorod u Rusiji.

Svih 65 putnika, kao i posada, je poginulo u ovom padu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije