Novi britanski premijer Starmer snažan zagovornik sjećanja na Srebrenicu: 'Imamo moralnu obavezu'

3
Radiosarajevo.ba
Novi britanski premijer Starmer snažan zagovornik sjećanja na Srebrenicu: 'Imamo moralnu obavezu'
Foto: EPA / Keir Starmer

Lider Laburističke stranke, Keir Starmer, u petak, 5. jula, je preuzeo dužnost premijera Velike Britanije, donoseći sa sobom bogatu političku pozadinu. Jedno od ključnih pitanja u njegovoj političkoj karijeri je odnos prema Bosni i Hercegovini, posebno prema sjećanju na genocid u Srebrenici.

Starmer je tokom svoje karijere posvetio značajnu pažnju obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, često govoreći s posebnim pijetetom o žrtvama. Isticao je važnost sjećanja na ubistva koja su Ujedinjene nacije opisale kao najgori zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata, u kojem je živote izgubilo više od 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih muslimana.

"To se nikada ne smije zaboraviti," naglašavao je Starmer u svojim obraćanjima. Tokom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Starmer je pozvao na korištenje bijesa i agonije kao izvora hrabrosti, kako bi se osiguralo da se takav zločin nikada više ne ponovi.

Vjerovatni kandidat SPD-a za kancelara na izborima u Njemačkoj: 'Uvjeren sam da on može uspjeti'

Vjerovatni kandidat SPD-a za kancelara na izborima u Njemačkoj: 'Uvjeren sam da on može uspjeti'

"Imamo moralnu obavezu da govorimo i djelujemo kad god i gdje god su ljudi meta zbog njihove vjere ili rase. Ako to ne činimo, mržnja samo procvjeta. Iskoristimo ovaj dan i sjećanje na Srebrenicu ne samo da se prisjetimo onih koje smo izgubili, već i da obrazujemo naše buduće generacije, okupimo naše zajednice i obnovimo naše napore u borbi protiv mržnje i predrasuda gdje god da leže," izjavio je Starmer.

Starmerova posvećenost ovoj temi ističe njegovu predanost borbi protiv mržnje i nepravde, čineći ga važnim saveznikom Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni. Njegov novi mandat kao premijera donosi nadu da će se ta predanost nastaviti i u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije