Njemačka širi vojne kapacitete: Izdvojeno šest milijardi eura za tenkove, PVO sisteme i granate

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka širi vojne kapacitete: Izdvojeno šest milijardi eura za tenkove, PVO sisteme i granate
Print Screen / Njemačka vojska / Ilustracija

Odbor Bundestaga za budžet odobrio je kasno u srijedu, 3. jula, trošak za nabavku 105 oklopnih vozila, četiri sistema vazdušne odbrane Patriot i municiju za artiljeriju. Sve skupa, više od šest milijardi uglavnom za buduću jedinicu Bundesvera na istoku.

Naprimjer, brigada Bundesvera koja će biti formirana u Litvaniji, dobit će tenkove Leopard 2A8. Ostalo treba da popuni neke od rupa u arsenalu vojske, rekao je poslije sastanka odbora ministar odbrane Boris Pistorius, piše dpa.

"Danas smo zaista uspjeli da pokrenemo značajne projekte naoružavanja koji će se narednih godina samo zaletjeti," rekao je ministar.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu, dvije osobe zatražile ljekarsku pomoć

Saobraćajna nesreća u Sarajevu, dvije osobe zatražile ljekarsku pomoć

"Nabavka municije će biti ubrzana, njemačka industrija naoružanja dobija detaljni osnov za planiranje proizvodnje, Bundesver dobija puna skladišta, a Ukrajina prijeko potrebnu podršku," naveli su u zajedničkom saopštenju predstavnici tri vladajuće stranke.

Vlada kancelara Olafa Scholza je na dramatičnu promenu stanja sigurnosti u Europi početkom 2022. godine reagovala i planom slanja jedne borbene brigade na istočno krilo NATO, u Litvaniju.

Jedinica sa 4.800 vojnika i 200 civila do 2027. godine treba da bude u punoj borbenoj gotovosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije