Nove sankcije State Departmenta: Kim Jong-un odgovoran za smrt polubrata

Radiosarajevo.ba
Nove sankcije State Departmenta: Kim Jong-un odgovoran za smrt polubrata
Američki State Department optužio je sjevernokorejske vlasti da su nervnim agensom VX pogubile Kim Jong Nama, polubrata vladara Kim Jong-una.

To je bio razlog zbog kojeg su u ponedeljak uvedene dodatne sankcije Pjongjangu, rekla je u utorak portparol ministarstva Heather Nauert. 

Kaznene mjere stupile su odmah na snagu, ali se u velikoj mjeri smatraju simboličnim jer je američka vlada već uvela brojne druge sankcije Sjevernoj Koreji.

Kim Jong Nam (45) bio je najstariji sin dugogodišnjeg vladara Kim Jong Ila (1941-2011) iz prvog braka. Posljednje godine života proveo je izvan Sjeverne Koreje. Iako je više puta kritizirao matičnu zemlju, nije smatran protivnikom režima.

Ubijen je u februaru 2017. godine na aerodromu u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, nakon čega su tamošnje vlasti uhapsile dvije žene. One su optužene da utrljale VX u lice Kim Jong Nama, a američke vlasti smatraju da iza ubistva stoje sjevernokorejske vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije