Kimove novine: Ratohuškači, stići će vas naše rakete i u J. Koreji i SAD-u

Fena
Kimove novine: Ratohuškači, stići će vas naše rakete i u J. Koreji i SAD-u
Foto: KCNA / Kim Jong Un
Sjeverna Koreja je upozorila da bi "bezobzirna" zajednička vojna vježba SAD-a i Južne Koreje mogla rezultirati nuklearnim ratom.

U novinama Rodong, koje drži vladajuća partija u Sjevernoj Koreji, objavljeno je u nedjelju da je ova vježba "otvorena, bezrezervna provokacija" i da bi mogla dovesti do "nuklearnog rata u bilo kojem trenutku."

"Američki i južnokorejski marionetski ratohuškači ne bi smjeli smetnuti s uma da bi jedan takav čin mogao uzrokovati njihovo uništenje", piše Rodong.

Ove dvije države trebaju započeti najveću dosad zračnu vježbu, nazvanu Vigilant Ace, u ponedjeljak, a uključivat će 230 letjelica, među kojima su i "nevidljive" borbene letjelice F-22 Raptor, prenosi Sky News.

Vježbe će biti održavane u periodu od pet dana i uslijedit će za manje od sedmicu nakon što je Sjeverna Koreja testirala interkontinentalnu balističku raketu, za koju je Pyongyang ocijenio da je sposobna da dosegne američko tlo.

Testirana raketa je letjela 950 kilometara nakon čega se srušila u vodama blizu Japana i moguće je da može dosegnuti mete udaljene 13.000 kilometara, što znači da je Washington u dometu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije