Nove odluke: Njemačka ide u lockdown?

0
Radiosarajevo.ba
Nove odluke: Njemačka ide u lockdown?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas se sastala s premijerima saveznih država kako bi razgovarali o novim mjerama.

Bild saznaje kako su se premijeri saveznih država složili s Merkel te da Njemačka ide u lockdown 2. novembra, odnosno u ponedjeljak.

Bild dodaje i da su kancelarka i premijeri dogovorili nove mjere, ali još nemaju informacije koje. Prema informacijama objavljenim jučer, ali i riječima ministra financija, lockdown bi trebao trajati četiri sedmice.

Bild javlja i da će kancelarka, nakon što završi sastanak s premijerima saveznih država o novim mjerama, o svemu obavijestiti vođe parlamentarnih skupina u Bundestagu, a sutra ujutro će Merkel u Bundestagu izvijestiti o stanju s koronavirusom u Njemačkoj.

Kako javljaju njemački mediji, od ponedjeljka bi prema novim, rigoroznim mjerama bilo moguće javno okupljanje maksimalno deset osoba iz najviše dva domaćinsta, javljaju njemački mediji pozivajući se na sudionike sastanka njemačke vlade i premijera saveznih pokrajina, koji je počeo u srijedu oko 13 sati i još je uvijek u tijeku.

Restorani i kafići bi također trebali biti zatvoreni za goste, uz mogućnost dostave hrane i pića. Izuzetak su kantine. Ova mjera bi treba trajati čitav novembar.

Trgovine bi mogle ostati otvorene budu li primjenjivale stroge higijenske mjere i ograničile broj kupaca, a restorani će isporučivati hranu samo za dostavu.

Za publiku bi čitav studeni trebali biti zatvoreni i sportski objekti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije