Nove cijene maslinovog ulja frapirale cijelu Europu: Čak veterani u industriji ne mogu vjerovati

5
Radiosarajevo.ba
Nove cijene maslinovog ulja frapirale cijelu Europu: Čak veterani u industriji ne mogu vjerovati
Foto: Pexels / Ilustracija / Maslinovo ulje

Nagli porast cijena maslinovog ulja posljednjih mjeseci zaprepastio je potrošače, ali i veterane u toj industriji.

Ekstremni vremenski uslovi kumovali su padu proizvodnje maslinovog ulja u južnoj Europi posljednjih godina, posebno u mediteranskim zemljama poput Španije, Italije i Grčke.

Španija, koja proizvodi više od 40 posto svjetskog maslinova ulja obično proizvede između 1,3 i 1,5 miliona tona od svake žetve. Međutim, u 2022./2023. uspjela je uzgojiti samo 666.000 tona. Neki tržišni igrači očekuju da je Španija u sezoni 2023./2024. proizvela između 830 i 850.000 tona ulja.

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Cijena ekstradjevičanskog maslinovog ulja u španskoj Andaluziji od 19. aprila iznosi 7,8 eura (15.28 KM) po kilogramu (Mintecov referentni indeks), što je mali pad u odnosu na mart kad je cijena iznosila nešto više od osam eura (više od 15.67 KM).

Rekordno visoka cijena zabilježena je pak u janu, 9,2 eura (18 KM) otkad iz mjeseca u mjesec polako pada.

Maslinovo ulje

'Cijene moraju ići gore'

Kiša u martu i aprilu dala je malo optimizma u proizvodnji španskih maslina, ali analitičari kažu da će sve manje rezerve maslinovog ulja tržišta vjerojatno držati na rubu zbog iznenadnih skokova cijena u nadolazećim mjesecima.

"Najviše nas brine ukupna ponuda. Cijene trenutno padaju, ali na kraju će ljudi morati početi kupovati. A kad kupujete u vremenima smanjene ponude, cijene moraju ići gore", rekao je analitičar Kyle Holland iz Minteca za CNBC.

Genijalan trik: Sve što vam treba su narandža, nož i maslinovo ulje

Genijalan trik: Sve što vam treba su narandža, nož i maslinovo ulje

Vito Matielli iz Rabobanka ipak kaže da u 20 godina praćenja sektora maslinovog ulja nije vidio ništa ni blizu recentne volatilnosti cijena. "Ovo nije normalno. Ali da bismo imali jasniju sliku, trebamo pričekati do kraja juna. Ipak, kiša u martubila je pozitivan signal", rekao je.

Helena Bennett, voditeljica klimatskih politika u nezavisnom think tanku Green Alliance UK, nedvosmisleno je pripisala rekordni skok cijena maslinova ulja klimatskim promjenama.

I drugi usjevi u problemu

'Najveći svjetski izvoznik maslinovog ulja, Španija, prepolovila je svoju proizvodnju zbog suše i ekstremnih vrućina, povećavajući njegovu cijenu za 112 posto od 2022.", rekla je Bennett na X-u.

"To se događa i s drugim usjevima. Maslinovo ulje danas, sve ostalo uskoro", dodala je.

A s rastom cijena maslinovog ulja, Španiju je zapljusnuo i val krađa tečnog zlata.

Doktorica otkrila nešto zabrinjavajuće: 'Svi tvrde da je ovo najbolje ulje, ali ne znaju da...'

Doktorica otkrila nešto zabrinjavajuće: 'Svi tvrde da je ovo najbolje ulje, ali ne znaju da...'

Supermarketi u Španiji početkom marta objavili su da u većinskom dijelu zemlje najčešće krade maslinovo ulje, piše The Financial Times. Glavni krivci su navodno kriminalne grupe koje ciljaju na glavni prehrambeni artikl za preprodaju na crnom tržištu.

U augustu prošle godine približno 50.000 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja ukradeno je iz jedne od španskih uljara u regiji Cordoba, prema izvještajima lokalnih medija. Ukradeno maslinovo ulje tada je procijenjeno na više od 420.000 eura (822.8 hiljada KM), javlja Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije