Novčane kazne za one koji ne poštuju propisanu izolaciju

1
AA
Novčane kazne za one koji ne poštuju propisanu izolaciju
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Ljudi širom Engleske suočavaju se s velikim novčanim kaznama ukoliko se ne izoluju nakon pozitivnog testa na COVID-19.

Od ponedjeljka, oni koji se ne budu pridržavali pravila, suočavaju se s novčanom kaznom od 1.000 funti (oko 1.100 eura), koja se može povećati na 10.000 funti (oko 11.000 eura) za ponovljene prestupnike. Odjel za zdravstvo i socijalnu njegu Engleske naveo je da će oni koji imaju pozitivan test biti kažnjeni i ukoliko svjesno daju lažne podatke o svojim kontaktima.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock također je najavio Vlada "neće oklijevati" da uvede dodatne restriktivne mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Donji dom britanskog parlamenta u srijedu će razmatrati amandman na postojeći zakon kojim bi Parlament dobio pravo odlučivanja o svim novim ograničenjima.

Velika Britanija već ima najveći broj preminulih od COVID-19 u Evropi sa oko 42.000 potvrđenih smrtnih slučajeva. Međutim, oni koji pozivaju na pooštravanje restriktivnih mjera izazivaju kritike onih koji se plaše za nove posljedice po već uzdrmanu ekonomiju.

Pored nacionalnih restriktivnih mjera, oko jedna četvrtina od 65 miliona stanovnika u Velikoj Britaniji živi pod strogim lokalnim ograničenjima u borbi protiv lokalnih epidemija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije