Nova zona zika virusa u SAD-u

Fena
Nova zona zika virusa u SAD-u
EPA / Ilustracija
Pet slučajeva kontaminacije Zika virusom je identificirano u turističkom Majamy Beachu na Floridi (na jugoistoku zemlje), što je lokalni prijenos virusa koji izaziva urođene mane koje se proširuju, saopćile su danas lokalne vlasti.

“To će reći da imamo novu zonu” lokalnog prijenosa, rekao je guverner Rick Scott na konferenciji za novinare. To je također potvrđeno od ministarstva zdravlja. Na Floridi odsada je virusom kontaminirano lokalno 36 osoba. Dosada, samo jedna zona oko 2,6 kilometara kvadratnih u četvrti Wynwood, u okrugu Miami-Dade, identificirana je kao lokalno područje prijenosa virusa, koje prenose uglavnom komarci.

Nova zona identificirana na Majami Beachu, poznata po svojoj arhitekturi Art deco pastelnih boja, noćnim životom i plažama, ima manje od 4 kvadratna kilometra.

Florida je prošlog mjeseca saopćila svoje prve slučajeve lokalnog prijenosa virusa.

U Sjedinjenim Američkim Državama je zabilježeno gotovo 2.000 slučajeva Zike na kontinentu. Florida je najviše pogođena, s više od 500 infekcija povezanih s putovanjima i odsada 36 slučajeva lokalne kontaminacije, naveo je Le Figaro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije