Nova studija: Britanski soj ne izaziva težu bolest

2
Radiosarajevo.ba
Nova studija: Britanski soj ne izaziva težu bolest
Foto: BBC / Koronavirus

Britanski soj koronavirusa ne izaziva teže forme COVID-19 koje obavezno zahtjevaju hospitalizaciju ili se završavaju smrću, navodi se u studiji koja je u ponedjeljak objavljena u medicinskom časopisu Lanset.

U pitanju je veoma zarazni soj korone koji je prvi put detektovan u Velikoj Britaniji, nazvan B.1.1.7.

Studija je uključila 496 COVID pacijenata koji su primljeni u britanske bolnice u novembru i decembru prošle godine i njihovo stanje je analizirano u komparativnoj studiji sa oboljelima od drugih varijanti korone.

Istraživači nisu primijetili razliku u riziku od teške bolesti, smrti ili drugih kliničkih ishoda kod pacijenata sa B.1.1.7 i onih sa drugim varijantama, prenosi Reuters.

„Naši podaci, u kontekstu i sa ograničenjima studije u stvarnom svijetu, pružaju početno uvjerenje da se težina stanja hospitalizovanih pacijenata sa B.1.1.7 ne razlikuje značajno od onih s drugim varijantama“, navedeno je u studiji.

Druga studija objavljena u medicinskom časopisu The Lancet Public Health otkrila je da će vakcine vjerovatno biti efikasne protiv britanske varijante, jer nije bilo povećanja stope ponovne infekcije u odnosu na druge sojeve.

Prema britanskim naučnicima, B.1.1.7 je bio za oko 40 posto -70 posto prenosivija od ranije dominantnih sojeva.

„Infekcija se mnogo brže prenosi, zbog toga što se virus promijenio tako da lakše može da se veže za ćelije u kojima može da se razmnožava, a to su prije svega ćelije respiratornog trakta. Koncetracija virusa u u sekretima i ekskretima je mnogo veća, pa je i mogućnost zaražavanja veća. Neki matematički modeli pokazuju da je 70 posto veća transmisjia ovog britanskog soja od prethodne varijante koja je bila dominantna, ne samo kod nas nego i u celoj Evropi”, objasnila je nedavno za Nova.rs Tanja Jovanović, virusološkinja i profesorka Medicinskog fakulteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije