Nova smrtonosna droga širi se među djecom putem interneta

Radiosarajevo.ba
Nova smrtonosna droga širi se među djecom putem interneta
Twitter / Suzanne Boyd
Sintetička droga, na ulici poznatija kao "Pink", navodno je kriva za više od 50 smrti u Americi.

Ovu snažnu drogu moguće je kupiti preko interneta, tvrde oni koji su je probali, piše Mirror.

U naučnim krugovima ovaj hemijski opijat poznat je po nazivu U-47700. Nekoliko američkih država hitno je reagiralo i zabranilo uzimanje ove supstance, ali je ona još prilično nepoznata i neistražena.

Ova laboratorijska droga navodno je mnogo snažnija od heroina, čija upotreba raste u svijetu svake godine, s brojem smrti od predoziranja ili na drugi način povezanih s heroinskom ovisnošću.  

Pink dolazi u raznim oblicima i može se ušmrkati, uzeti oralno ili rektalno. Drogu je napravila kompanija Upjohn još '70-ih godina. Izvorno je zamišljen kao sintetička alternativa morfiju. 

"To što je neka droga legalna ne znači da je odobrena ili sigurna za uzimanje, to jednostavno znači da možda još nije proglašena ilegalnom", rekli su iz zdravstvene organizacije.

Velika Britanija zabranila je sve nove psihoaktivne droge, ali Britanci ih kupuju preko interneta. Jedan gram košta 15 funti. Osim u Americi, nigdje još nije prijavljen nijedan slučaj predoziranja ovom drogom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije