Nova ruska taktika: Pogledajte na koji način se štite strateški bombarderi

1
Radiosarajevo.ba
Nova ruska taktika: Pogledajte na koji način se štite strateški bombarderi
Foto: X.com / Ruska taktika

Rusi su pokazali domišljatost u borbi protiv ukrajinskih dronova. 

Najnovije satelitske snimke zabilježile su neobičan prizor u vazdušnoj bazi Engels-2, koja se nalazi otprilike 700 km od granice s Ukrajinom.

Čini se da je najmanje jedan strateški bombarder Tupoljev Tu-95 prekriven automobilskim gumama kako bi ih zaštitili od napada.

Pronađeno tijelo dječaka, nastavlja se potraga za majkom koja je sa troje djece skočila u rijeku

Pronađeno tijelo dječaka, nastavlja se potraga za majkom koja je sa troje djece skočila u rijeku

Snimke je na platformi X, bivšem Twitteru objavio ukrajinski bloger Tatarigami_UA.

"Rusi su još jednom pokazali inovativnost. Ovo je satelitska snimka strateškog bombardera Tu-95 prekrivenog automobilskim gumama. Po njihovom mišljenju, to bi trebalo zaštititi strateške bombardere od bespilotnih letjelica", piše Tatarigami_UA.

Iako razlog za pokrivanje krila i dijela gornjeg trupa bombardera nije u potpunosti jasan, pretpostavlja se da je riječ o ruskoj zaštiti od napada dronova, piše vojni portal theavionist.com.

Gume bi trebale apsorbirati napad malih dronova, sprječavajući ih da eksplodiraju pri nakon kontakta sa avionom. Mogu služiti i za zaštitu spremnika goriva u krilima od šrapnela u slučaju eksplozije drona.

Korištenje automobilskih guma na krilima bombardera izgleda kao improvizovana vrsta obrane protiv dronova, uvedena nakon nedavnog napada ukrajinskih dronova na zračnu bazu Kresty. Ipak, njegova učinkovitost ovisi o nekoliko različitih čimbenika: gume imaju rupe i dronovi bi ipak mogli dosegnuti gornju površinu krila. Dron bi mogao eksplodirati ispod površine krila i uništiti avion, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije