Nova pravila za radnike u Njemačkoj od srijede: Ako odbiju, mogu dobiti otkaz

5
Radiosarajevo.ba
Nova pravila za radnike u Njemačkoj od srijede: Ako odbiju, mogu dobiti otkaz
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Brojne radnike u Njemačkoj od 24. novembra očekuju nova pravila na radnom mjestu.

"Kako bismo bolje zaštitili zaposlenike, 3G će se na radnom mjestu primjenjivati od 24. novembra".

Ovako glasi poruka Saveznog ministarstva rada te zemlje, objavljena putem Twittera.

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Iz Saveznog ministarstva zdravstva Njemačke potvrdili su da bi s današnjim danom na snagu također trebalo stupiti planirano 3G pravilo u saobraćaju i obaveze testiranja u domovima za njegu u cijeloj zemlji.

Naime, odgovarajuća izmjena Zakona o zaštiti od zaraza uključuje i ponovno uvođenje obveze kućnog ureda, koja bi također trebala stupiti na snagu od srijede, piše Fenix-magazin.

Glasnogovornica Ministarstva rada Njemačke kazala je da stupanje na snagu ovisi o tome kada će zakon sastaviti savezni predsjednik i objaviti ga u Saveznom glasniku zakona. Prema zakonu, to stupa na snagu dan nakon objave.

"Očekujete to najkasnije do srijede", rekla je glasnogovornica.

Iz Ureda saveznog predsjednika te zemlje saopćili su kako se, uz ocjenu ustavnosti, očekuje da Zakon o zaštiti od zaraza stupi na snagu prije sredine sljedeće sedmice.

Bundestag je u četvrtak odlučio o novom pravilniku, a Savezno vijeće se s njim usaglasilo u petak.

Nova pravila znače ako se ne može isključiti "fizički kontakt" s drugima u firmi, pristup radnom mjestu trebao bi biti moguć samo uz dokaz o cijepljenju, oporavku ili svakodnevno ažurirani dokaz testa (ili najviše 48 sati star PCR test).

Isto tako, firme bi to trebale provjeravati na dnevnoj bazi. U najgorem slučaju, svi oni koji ne žele pružiti dokaze, mogli bi dobiti otkaz, piše Večernji list.

Svi oni koji dolaze u Njemačku, a nisu cijepljeni ili oporavljeni, trebaju sa sobom donijeti i dokaz o negativnom brzom testu na koronavirus.

U cijeloj Njemačkoj zaposlenicima i posjetiteljima također bi trebao biti dopušten ulazak u staračke domove, klinike i ustanove za osobe s invaliditetom samo uz dnevni negativni test. Cijepljeni ili oporavljeni radnici također mogu svakodnevno raditi samotestiranje ili dva puta sedmično napraviti PCR testove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije