SAD dopremile još 600 vojnih kamiona opreme: Sprema li se nova kriza u Afganistanu

Fena
SAD dopremile još 600 vojnih kamiona opreme: Sprema li se nova kriza u Afganistanu
Screenshot / YouTube
Vojska Sjedinjenih Američkih Država, nakon pauze od šest mjeseci, poslala je dodatnu vojnu opremu i pomoć svojim vojnicima u Afganistanu, što je novi pokazatelj da se kriza u ovoj državi samo produbljuje.

Kako javljaju brojni svjetski mediji, brod s više od 600 američkih vojnih kamiona doplovio je u Pakistan, odakle će konvojima preći u susjedni Afganistan. Slanje dodatne vojne opreme, smatra se, signal je da SAD ne namjeravaju uskoro povlačiti vojsku iz Afganistana.

List English Daily Down javlja da je riječ o vojnim kamionima Humwee koje američke snage već koriste u misiji. Posljednja slična isporuka vojnih kamiona i opreme američkim snagama u Afganistanu stigla je u januaru .

Afganistan je i dalje poprište duboke političke i sigurnosne krize koja se ogleda u sve intenzivnijim napadima talibanskog militantnog pokreta i sve većeg prisustva terorističke organizacije ISIS.

Na zahtjev zvaničnog Kabula, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa najavila je skoro slanje dodatnih 4.500 vojnika u tu zemlju. Trenutno je u Afganistanu angažirano 8.500 američkih vojnika koji uglavnom vrše obuku afganistanskih vojnika i učestvuju u borbi protiv terorista ISIS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije