Norveška odobrila direktnu prodaju oružja i odbrambene opreme Ukrajini

0
AA
Norveška odobrila direktnu prodaju oružja i odbrambene opreme Ukrajini
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Norveška je odobrila direktnu prodaju oružja i odbrambene opreme Ukrajini i saopštila da je promjena politike stupila na snagu 1. januara.

Ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide naglasio je važnost podrške Ukrajini za norvešku i evropsku sigurnost.

"U vanrednoj sigurnosnoj situaciji koja je rezultat ruskog agresorskog rata, ključno je da nastavimo podržavati Ukrajinu. Podrška Ukrajini je važna za norvešku i evropsku sigurnost", rekao je Eide.

Masakr koji je zgrozio svijet: Danas 31. godišnjica od '48 sati pepela i krvi' u Ahmićima

Masakr koji je zgrozio svijet: Danas 31. godišnjica od '48 sati pepela i krvi' u Ahmićima

Ministar odbrane Bjorn Arild Gram rekao je da će Norveška izdvojiti različite vrste opreme kako bi olakšala važnu ulogu "odbrambene industrije u trenutnoj situaciji bezbjednosne politike".

Izvozne dozvole za direktnu prodaju biće dozvoljene samo na individualnoj osnovi i biće rigorozno procijenjene u strogim i odgovornim okvirima prema norveškim propisima o kontroli izvoza, navodi Ministarstvo vanjskih poslova.

Nordijska država se takođe obavezala da će Ukrajini pružiti dodatnu podršku za jačanje svoje protivvazdušne odbrane i finansijski pomoći toj ratom razorenoj zemlji da poveća proizvodnju municije, kao i da pruži finansijsku podršku sektoru zdravstva i obrazovanja.

Premijer Jonas Gahr Store rekao je da će Norveška podržati Ukrajinu sa 1,8 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći do kraja 2023. tokom Samita nordijskih zemalja 13. decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije