'Noć u Gazi je tiha': U izraelskim napadima ubijen je niz palestinskih umjetnika

1
Radiosarajevo.ba
'Noć u Gazi je tiha': U izraelskim napadima ubijen je niz palestinskih umjetnika
Foto: Screenshot/YouTube / Palestinska glumica Heba Zagout

Palestinska umjetnica Heba Zagout koja je slikala sveta mjesta u Jeruzalemu te Palestinke u tradicionalnim, izvezenim haljinama u napadu na pojas Gaze, izgubila je život.

Zagout, koja je obrazovanje stekla na univerzitetu Al-Aqsa u Gazi, slikala je scene jeruzalemskog Starog grada, džamije Al-Aqsa te Bazilike Rođenja Isusova u Betlehemu. Među motivima njenih slika bile su i žene koje drže golubicu ili ključ, simbole mira i povratka kući.

Umjetnica koja je izgradila i zajednicu na društvenim mrežama nadala se, tvrdi njena sestra Maysaa Ghazi, novoj izložbi svojih radova.

Joe Biden 'prelomio': Pročitajte pismo u kojem je objasnio zašto odustaje od utrke na izborima

Joe Biden 'prelomio': Pročitajte pismo u kojem je objasnio zašto odustaje od utrke na izborima

Zajedno sa njom, smrtno je stradalo i dvoje od njeno četvero djece. 

"Svi znamo da u Gazi postoje političke napetosti i događaji koji nisu jednostavni. Kroz slikanje pokušavam reflektirati sve negativne emocije te iste isprazniti", poručila je u videu koji je na Youtubeu objavila 28. septembra. 

"Umjetnost doživljavam kao poruku koju šaljem vanjskom svijetu kroz ekspresiju palestinskih ciljeva te identiteta", dodala je.

Bila je "veoma posebna umjetnica", rekao je Mitri Raheb, luteranski svećenik i osnivač univerziteta Dar al-Kalima u Betlehemu koje se bavi umjetnošću i kulturom.

U zračnim napadima nad Gazom ubijen je niz umjetnika, kaže Raheb.

Jedan od njih je i Mohammed Sami Qariqa, koji je stradao kada je projektil udario u baptističku bolnicu al-Ahli.

Spomenuti umjetnik samo je tri dana prije smrti na Facebooku napisao kako osjeća da "treba prenijeti novosti te događaje koji se događaju u bolnici, bilježeći niz bolnih detalja kamerom mobilnog telefona, uključujući fotografiju, video, glas, tekst i sliku, itd...Raznim tehnikama sakupljam mnoge priče".

20. oktobra u zračnom napadu u Khan Yunisu, prema informacijama palestinskog ministarstva kulture, izgubljeni su i životi pjesnikinje i književnice Hibe Abu Nada te njena sina, piše The Guardian.

"Ovo je genocid": Pogledajte šta grupa mladih aktivista iz Izraela misli o bombardovanju Gaze

"Ovo je genocid": Pogledajte šta grupa mladih aktivista iz Izraela misli o bombardovanju Gaze

Njen roman Oxygen is Not for the Dead 2017. je godine odnio drugo mjesto na takmičenju za nagrade Sharjah za arapsku kreativnost, a posljednja pjesma koju je objavila samo nekoliko dana prije smrti, na platformi X. Pisala je kako je "noć u Gazi tiha, osim zvuka bombi, zastrašujuća, osim utjehe molitve, crna osim svjetlosti mučenika."

Palestinski umjetnici različitih tradicija plodonosno su stvarali usprkos brojnim teškoćama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije