Njemačku javnost potresa afera o ekstremnim desničarima u vojsci

Anadolija
Njemačku javnost potresa afera o ekstremnim desničarima u vojsci
EPA / Ilustracija
Tvrdnje da se unutar njemačke vojske nalazi ekstremna desničarska struktura koja planira izvesti atentate na visoke zvaničnike ove zemlje i odgovornost prebaciti na migrante i dalje potresa javnost u ovoj zemlji.

Nakon što je 26. aprila uhapšen poručnik Franco A., zbog “planiranja terorističkog napada”, prošlog utorka je priveden pa uhapšen još jedan pukovnik u njemačkoj vojsci Maximilian T. To je značajno zahuktalo tvrdnje da se unutar vojske Njemačke nalaze ekstremističke strukture.

Federalno tužilaštvo Njemačke navodi kako je Maximilian T., zajedno s Francom A. i još jednim privedenim studentom Mathiasom F. planirao “teške zločine koji predstavljaju opasnost za postojanje države”.

U vezi s vojnicima rasistima u njemačkoj vojsci provedeno je ili se vodi 280 istraga, a u periodu između 2012. i 2016. godine 18 vojnika je odstranjeno iz vojske što jasno ukazuje da njemačka vojska ima problem na ovom planu.

Nakon što je 2011. godine u Njemačkoj ukinuto obavezno služenje vojnog roka, sve je veći broj ekstremnih desničara unutar vojske.

Brojne rasprave u Njemačkoj pokrenula je činjenica da su vojne starješine pukovnika Franca A. zanemarile njegove ekstremno desničarske stavove u naučnom radu koji je pisao, te da je bez znanja i jedne riječi arapskog jezika predstavio sebe kako Sirijca Davida Benjamina i uputio zahtjev za azil. Nakon što je 2016. godine prihvaćen njegov zahtjev za azil, dobivao je i materijalnu podršku države.

Trojica njemačkih vojnika i sljedbenika ekstremno desničarske ideologije planirali su izvesti atentat na bivšeg predsjednika Njemačke Joachima Gaucka i ministra za pravdu Heika Maasa, te prikazati da su te zločine izveli migranti.

Franco A. je krajem januara ove godine na Bečkom aerodromu sakrio pištolj u toaletu kako bi prošao sigurnosne kontrole. Nakon toga je praćen, te uhvaćen 3. februara, kada se vratio po sakriveno oružje.

Franco je iz njemačke vojske ukrao oko hiljadu komada municije, koju je skrivao u kući prijatelja studenta, koji je trebao biti njegov saučesnik. Za municiju koja je pronađena, navedeno je kako se može koristiti za automatske puške tipa G3 i G36.

Načelnik njemačkog Generalštaba general Volker Wieker je nakon toga izdao naređenje da se pretraže kasarne u ovoj zemlji, kao i da će rezultat ove istrage biti objavljen 16. maja.

U vezi sa situacijom u njemačkoj vojsci, glavna meta kritika je ministrica za odbranu Ursula von der Leyen. Ona je izjavila kako je razlog svega “propust uprave”, čime je kompletan teret prenijela na vojsku, a kasnije je promijenila svoju izjavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije