Njemački ugostitelj: "S menija sam morao izbaciti pomfrit, ulje je preskupo"

1
Radiosarajevo.ba
Njemački ugostitelj: "S menija sam morao izbaciti pomfrit, ulje je preskupo"
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Njemački ugostitelj je zbog krize u Ukrajini sa svog menija morao izbaciti pomfrit, piše Bild.

Ugostitelj Freddy Basel rekao je da ovako nešto nije vidio u 25 godina otkako se bavi tim poslom. "Od početka ukrajinske krize, krenuli su problemi s isporukama koje dižu cijene", rekao je Basel govoreći o cijenama ulja.

U januaru je Basel još uvijek plaćao 90 centi za litru repičinog ulja, a cijena se sad popela na četiri eura. Kaže kako je to preskupo te da bi bilo neizbježno drastično podići cijenu pomfrita. To bi za njihove goste bilo preskupo pa pomfrita više nema na meniju. U njemačkim trgovinama su cijene ulja porasle za 29 posto.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Podsjetimo, Nijemci su sredinom ovog mjeseca navalili na kupovinu brašna i ulja, a Udruga njemačkih trgovaca živežnim namirnicama (BVLH) apelirala je na potrošače da ne stvaraju zalihe namirnica, posebice brašna i suncokretovog ulja.

"Kao i na početku korona-krize potrebno je da mušterije pokazuju solidarnost i kupuju u uobičajenim količinama", rekao je portparol Savezne udruge trgovaca živežnim namirnicama Christian Boettcher.

Trgovački lanci bilježe pojačane kupovine suncokretovog ulja i brašna od početka ruske invazije na Ukrajinu, jednog od najvažnijih proizvođača ovih namirnica.

Njemačka 51 posto suncokretovog ulja uvozi iz ove zemlje, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije