Njemački mediji tvrde: Napadač Emrah I. je porijeklom iz Bosne i Hercegovine

7
Radiosarajevo.ba
Njemački mediji tvrde: Napadač Emrah I. je porijeklom iz Bosne i Hercegovine
Foto: X.com / Njemačka policija (Ilustracija)

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann (CSU) rekao je na konferenciji za novinare nakon pucnjave u Minhenu: "Moramo pretpostaviti da je napad na izraelski generalni konzulat možda planiran jutros."

Prema istražiteljima, počinilac je bio 18-godišnjak koji živi u Austriji . Prema saznanjima BILD-a, , napadač je iz Bosne i Hercegovine.

2023. godine, ubojica po imenu Emrah I. prijavljen je pod sumnjom da je član terorističke organizacije i da je širio propagandu Islamske države. Austrijske vlasti su pronašle islamističku propagandu na njegovom mobilnom telefonu, a tada, kancelarija javnog tužioca je odustala od slučaja.

Pronađena dva tijela u Zagrebu: Sumnja se da je muškarac ubio ženu, pa sebe

Pronađena dva tijela u Zagrebu: Sumnja se da je muškarac ubio ženu, pa sebe

Emrah I. se do mjesta zločina u Minhenu odvezao automobilom salcburških registarskih oznaka. Nakon razmjene vatre, ubili su ga policajci. Istraga o tačnom motivu je još u toku, rekao je ministar unutrašnjih poslova Herman.

Premijer Bavarske Markus Söder (CSU) rekao je "Minhen je danas na trenutak zastao. Srećom, na kraju je ispalo dobro. Povrijeđenih nije bilo, samo je počinilac eliminisan."

On takođe nije isključio antisemitski motiv na strani počinioca. "Jedno je jasno: postoje ozbiljne sumnje jer je danas bila i godišnjica napada na Olimpijskim igrama 1972. godine. Možda postoji veza", rekao je Söder.

Jasno je rekao "Još jednom obećavamo zaštitu za jevrejske građane , za jevrejske institucije, za izraelske institucije. Da ćemo se boriti, suprotstaviti i onda eliminisati svaki napad sa velikom odlučnošću."

Policija poziva ljude da izbjegavaju to područje.

Više o slučaju pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije