Njemačka predviđa treću dozu cjepiva za osobe osjetljivog zdravlja

2
Radiosarajevo.ba
Njemačka predviđa treću dozu cjepiva za osobe osjetljivog zdravlja
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Njemačka planira od 1. septembra predložiti primjenu treće doze cjepiva protiv COVID-19 za starije i za osjetljive osobe, piše u prijedlogu ministarstva zdravstva u koji je agencija France Presse dobila uvid u nedjelju, prenosi Hina. 

U nacrtu teksta ujedno se predlaže cijepljenje djece i mladih od 12 do 17 godina. Ministar zdravstva Jens Spahn i ministri zdravstva šesnaest njemačkih saveznih pokrajina trebaju dovršiti taj plan koji su izradili čelnici ministarstva zdravstva na sastanku u ponedjeljak.

Pokretni timovi za cijepljenje obilazit će ustanove za njegu starijih kako bi docijepili njihove korisnike Pfizer/BioNTechovim i Moderninim cjepivom, neovisno o vrsti cjepiva koju su ranije primili, navodi se u tekstu.

Liječnici će usto moći docijepiti starije i pacijente s oslabljenim imunosnim sistemom. Dokument se poziva na nedavna istraživanja koja pokazuju da imunitet stečen cijepljenjem slabi s vremenom, što osjetljive osobe ponovo dovodi u opasnost.

Premda je u Njemačkoj stopa zaraženosti trenutačno niža od stope u susjednim zemljama, zadnjih tjedana raste broj zaraženih delta varijantom koja je veoma zarazna.

Usporavanje cijepljenja potiče zabrinutost jer je tek 52 posto Nijemaca potpuno cijepljeno. Zdravstvene vlasti žele usto otvoriti sve punktove za cijepljenje mladima od 12 do 17 godina. Cijepljenje će moći organizirati i školske ustanove i sveučilišta. U Europskoj uniji, Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je cijepljenje Pfizer/BioNTechovim i Moderninim cjepivom svih osoba starijih od 12 godina.

U subotu je ministar zdravstva rekao u poruci na Twitteru da je dosad svaka peta osoba u dobi od 12 do 17 godina primila prvu dozu cjepiva za COVID-19.

"Ima dovoljno cjepiva za sve dobne skupine: svi koji žele mogu se cijepiti", istaknuo je.

Institut Roberta Kocha, njemačke ustanove za kontrolu i suzbijanje epidemija, izvijestio je u nedjelju o 2.097 novozaraženih i o jednoj umrloj osobi.

Njemačka je od početka epidemije prijavila više od 3,7 miliona slučajeva i 91.659 umrlih. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije