Njemačka donijela novu odluku za nevakcinisane putnike

0
AA
Njemačka donijela novu odluku za nevakcinisane putnike
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Od nedjelje će svi oni koji nisu u potpunosti vakcinisani ili preležali zarazu koronavirusom pri ulasku u Njemačku morati dostaviti negativan rezultat testa na COVID-19, objavila je Vlada u petak.

Članovi kabineta kancelarke Angele Merkel odobrili su oštrije mjere protiv koronavirusa nakon brzog porasta slučajeva COVID-19 zbog zaraznije varijante delta.

"Svi nevakcinisani putnici koji ulaze u Njemačku moraju imati negativan test, bez obzira dolaze li avionom, automobilom ili vozom", rekao je ministar zdravstva Jens Spahn.

Kako je naveo, na ovaj način bi mogli smanjiti rizik. Spahn je ponovio i poziv građanima da se vakcinišu.

Prema novim pravilima, ljudi koji dolaze u Njemačku morat će napraviti PCR test koji ne smije biti stariji od 72 sata.

Putnici koji mogu pružiti dokaz da su u potpunosti vakcinisani ili su se oporavili od COVID-19 u posljednjih šest mjeseci, bit će izuzeti od ove mjere. Oni koji nemaju negativan test ili dokaz o vakcinaciji ili oporavku, morat će biti u karantinu deset dana.

Ove sedmice, Njemačka je zabilježila najveći broj zaraženih koronavirusom u jednom danu u posljednja dva mjeseca, a stručnjaci su upozorili da bi visoko prenosiva varijanta delta mogla pokrenuti "eksponencijalni rast" infekcija u narednim sedmicama.

Institut "Robert Koch" objavio je u petak da su u posljednja 24 sata zabilježene 2.454 nove infekcije i još 30 smrtnih slučajeva od COVID-19.

Novi slučajevi posebno su porasli među tinejdžerima i mlađim odraslim osobama, a najmanje 19 posto slučajeva povezano je s putovanjima.

Varijanta delta, koja je prvi put otkrivena u Indiji u oktobru prošle godine, činila je manje od dva posto novih infekcija u Njemačkoj prije tri mjeseca. Od tada se brzo proširila po cijeloj državi, a njen je udio svake sedmice rastao više od dvostruko, pa je do kraja juna porastao na 60 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije