Njemačka policija: Vozač koji je namjerno gazio migrante nije Bosanac

J. M.
Njemačka policija: Vozač koji je namjerno gazio migrante nije Bosanac
Foto: Der Westen / Mjesto napada u Bottropu
U svega nekoliko dana dva kriminalna slučaja zaoštrila su odnose u Njemačkoj, u situaciji kada je javnost snažno podijeljena zbog migrantske politike vlade Angele Merkel.

Najprije su u subotu četvorica migranata iz Afganistana, Sirije i Irana divljala ulicama bavarskog grada Amberga i nasumično napadali mještane, pritom povrijedivši 12 osoba.

Njemačka u šoku: Četvorica migranata išli gradom i satima nasumično tukli mještane

Dva dana kasnije muškarac je automobilom uletio u masu ljudi u gradu Bottrop na zapadu zemlje

Automobilom uletio u masu ljudi, četvero povrijeđeno

Istragom je utvrđeno da počinilac ciljano gazio migrante i strance, te da je izveo čak četiri napada u svega 32 minuta, ne samo u Bottropu nego i obližnjem Essenu.

Povrijeđeno je osam osoba, među kojima je bilo i dvoje djece, a žena iz Sirije zadobila je povrede opasne po život.

Društvenim mrežama brzo se proširila vijest da je napadač iz Bottropa i Essena - Bosanac koji posjeduje njemački pasoš, prenosi Der Westen.

"To nije tačno. Napadač je Nijemac, zločin je učinio iz mržnje prema strancima", rekla je glasnogovornica policije u pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalia.

Saznaje se da je napadač 50-godišnji Andreas N. koji je navodno patio od šizofrenije, čak je 2005. nakratko boravio u psihijatrijskoj klinici.

To što nije imao veza s desničarskim krugovima ponukalo je njemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Seehofera da izjavi kako se ne može govoriti o terorizmu nego činu pojedinca.

Seehofer je ovim izavao lavinu kritika onih koji smatraju da se čin Andreasa N. ne može drugačije tretirati od napada radikalnih fundamentalista na posjetioce božićnih sajmova, dakle kao terorizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije