Njemačka policija uhapsila Sirijca zbog planiranja terorističkog napada

Radiosarajevo.ba
Njemačka policija uhapsila Sirijca zbog planiranja terorističkog napada
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Berlinska policija uhapsila je sirijskog državljanina kojeg sumnjiči da je pripremao teroristički napad u Njemačkoj, saopćilo je državno tužilaštvo u Karlsruheu.

"Optuženom s radikalno-islamističkom pozadinom se stavlja na teret da je od početka 2019. nabavljao hemikalije i dijelove potrebne za izgradnju eksplozivne naprave", stoji u saopćenju državnog tužilaštva u Karlsruheu koje preuzima slučajeve u kojima postoji sumnja na ugrožavanje ustavnog poretka Njemačke, prenosi Hina.

Osumnjičeni je, kako nadalje stoji u saopćenju, planirao eksplozivnu napravu aktivirati na dosad nepoznatom mjestu u Njemačkoj. Kao eksploziv je trebao poslužiti TATP koji je popularan među teroristima jer se jednostavno može izraditi materijalima koji se lako daju nabaviti na tržištu, poput acetona.

Javni servis ARD javlja da se radi o 37-godišnjem sirijskom državljaninu Abdulahu H. koji se već nekoliko mjeseci nalazio pod prismotrom vlasti. Do spoznaja o osumnjičeniku njemačke vlasti su došle nakon dojave strane obavještajne službe koja je pratila jednu, tzv. Islamskoj državi blisku, grupu na platformi za razmjenu poruka Messenger.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije