Njemačka odlučila: Kontrole na granici ipak će biti nastavljene - evo i do kada

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka odlučila: Kontrole na granici ipak će biti nastavljene - evo i do kada
Foto: EPA-EFE / Njemačka / Ilustracija

Stacionarne kontrole na granicama s Poljskom, Češkom i Švicarskom, koje su prvi put naložene sredinom oktobra, Njemačka nastavlja provoditi najmanje do 15. marta iduće godine.

Kako bi se još više suzbilo krijumčarenje i ograničile neregularne migracije, kontrole će se nastaviti i o njima je obaviještena Europska komisija, priopćeno je u petak iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD) rekla je: "Naše mjere djeluju. Zahvaljujući privremenim graničnim kontrolama i mjerama blisko koordiniranim sa susjednim zemljama, broj neovlaštenih ulazaka diljem zemlje pao je za više od 60 posto s preko 20.000 u oktobru na oko 7.300."

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Faeser je nekoliko puta produžila granične kontrole na kraća razdoblja od uvođenja 16. oktobra. Granične kontrole zapravo nisu planirane unutar schengenskog područja i moraju se prijaviti Bruxellesu.

Ako se radi o samo nekoliko dana, to se može učiniti u kratkom roku. No, ova opcija prestaje nakon dva mjeseca, a u slučaju Njemačke to je bilo 15. decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije