Njemačka javnost se pita: Gdje je nestao kancelar Scholz?

3
Radiosarajevo.ba
Njemačka javnost se pita: Gdje je nestao kancelar Scholz?
Foto: EPA-EFE / Olaf Scholz

Nakon dva mjeseca na dužnosti, završio je "medeni mjesec" za novog njemačkog kancelara Olafa Scholza i već je meta kritika da je "nevidljiv" kad je riječ o ukrajinskoj krizi i pandemiji koronavirusa.

Hashtag #woistscholz ("Gdje je Scholz?") kruži Twitterom i neki smatraju da političar poznat po svojoj šutljivosti mora početi govoriti.

Scholz je prisegnuo za kancelara 8. decembra nakon što je svoje socijaldemokrate (SPD) doveo do senzacionalne izborne pobjede, prekinuvši 16 godina vladavine konzervativaca Angele Merkel.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

No ispitivanje magazina Forse ove sedmice pokazalo je da SPD zaostaje za Merkelinim savezom CDU-a i CSU-a prvi put od izbora, s podrškom od 23 posto u odnosu prema 27 posto za konzervativni blok, koji je sada glavna opoziciona stranka.

Popularnost opada i samom Scholzu, veličanom zbog pobjede na izborima 26. septembra na krilima kampanje koja je igrala na kartu njegove smirenosti i pedantnosti.

Prozvan je čak "Scholzomatom" zbog svojeg suhoparnog govora nalik robotima, piše Index.

Merkel je jedva bila prisutna u medijima i nije bila poznata po strastvenim govorima, no čini se da je Scholz "želi nadmašiti u umjetnosti nevidljivosti", ocijenio je Der Spiegel.

"Način na koji kancelar govori i komunicira izgleda neprimjeren", rekla je politologinja Ursula Muench.

"Jako ga se malo čuje i vidi, a kada govori, to često čini u zagonetkama, a ne na jasan način s poantom kako nalaže aktuelni medijski svijet", dodaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije