Njemačka će popustiti sve stroge mjere, ovo je plan u tri faze

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka će popustiti sve stroge mjere, ovo je plan u tri faze
Foto: EPA-EFE / Koronavirus u Njemačkoj

Njemačke vlasti planiraju postupno popuštanje mjera borbe protiv pandemije do početka proljeća, proizlazi iz nacrta dokumenta koji pripremaju njemačke savezne i pokrajinske vlasti, prenose u ponedjeljak njemačke agencije.

"U trećem i posljednjem stupnju popuštanja bile bi ukinute sve 'dubinske' mjere. Na snazi bi trebale ostati samo temeljne mjere poput nošenja maski", stoji u nacrtu dokumenta koji se priprema za sastanak saveznih i pokrajinskih vlasti o daljnjem postupku u borbi protiv pandemije koronavirusa, koji bi trebao biti održan u srijedu, prenosi Hina.

U prvoj fazi bila bi ukinuta ograničenja broja osoba na privatnim okupljanjima sa sadašnjih 10 osoba na "najmanje 20". Ta bi mjera međutim ostala na snazi duže, do 19. marta, za one koji nisu cijepljeni.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Istovremeno bi trebalo biti ukinuto pravilo 2G (pristup samo cijepljenima i onima koji su preboljeli virus) za maloprodaju. Ovdje bi međutim i dalje bilo obvezno nošenje zaštitnih maski.

U drugoj fazi bi od 4. marta posjet ugostiteljskim objektima trebao biti omogućen i osobama koje nisu cijepljene ili preboljele virus, ali koje posjeduju svježi test. Trenutno je to moguće samo za osobe koje ispunjavaju 2G pravilo, a na mnogim mjestima vrijedi tzv. 2G+ pravilo, koje dodatno iziskuje i booster ili aktualni test.

Diskoteke i klubovi ponovno će smjeti otvoriti vrata, ali samo za osobe koje ispunjavaju uvjete iz 2G+ pravila.

Pravila bi trebala biti ublažena i za događaje čija važnost prelazi lokalne granice, pri čemu se prije svega misli na sportske događaje poput utakmica Bundeslige.

U posljednjem koraku od 20. marta bilo bi ukinuto pravo na rad od kuće uz istovremeni poziv poslodavcima da se to ipak omogući tamo gdje to radni procesi dopuštaju.

Popuštanje mjera temelji se na procjeni Stručnog vijeća savezne vlade za pitanje pandemije, koje je preko vikenda predložilo popuštanja i procijenilo da je pandemijski omicron val u silaznoj putanji.

Novi dogovor bi međutim trebao omogućiti uvođenje strožih mjera pri porastu incidencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije