Njemačka: Brojni radnici kompanije koja je žarište virusa "pobjegli" na Balkan?!

Radiosarajevo.ba
Njemačka: Brojni radnici kompanije koja je žarište virusa "pobjegli" na Balkan?!
PrtScr / Sjedište Tonniesa

Brojni zaposleni njemačkog mesnog koncerna "Tenis", u kojem je koronavirusom zaraženo više od 1.000 ljudi, "pobjegli" su na Balkan, tvrde njemački mediji.

Okrug Giterslo ima informacije da su zaposleni, koji su mahom poreklom iz Rumunije i Bugarske, otputovali neposredno prije odluke o karantinu nad svim radnicima postrojenja u mjestu rada Videnbrik.

"Ustanovili smo pojačanu mobilnost", kažu okružne vlasti, dodajući da nije bilo dovoljno vremena da se ti spriječi.

Okružne vlasti su u petak naložile karantin.

U postrojenju kompanije "Tenis" u Reda-Videnbriku, najveće klaonice u Njemačkoj, zaposleno je oko 6.500 ljudi, od kojih je polovina zaposleno preko subpreduzeća.

Prema podacima kompanije, u "Tenisu" rade ljudi iz 87 nacija, ali najveća grupa su Rumuni i Balkanci, a jedna trećina stranih zaposlenih živi u Njemačkoj, pišu Nezavisne. Šef Kriznog štaba okruga Tomas Kulbuš informisao je ambasade zemalja porekla radnika "Tenisa", a pojedine ambasade su se i same javile da se informišu.

Prethodno je dnevnik Bild objavio da su radnici iz Rumunije i Bugarske otputovali, i da je njihova ruta išla preko Austrije i Balkana do zemalja porijekla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije