Njemačka bilježi novi skok zaraženih: Najviše slučajeva od početka januara

0
Fena
Njemačka bilježi novi skok zaraženih: Najviše slučajeva od početka januara
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Potvrđeni broj zaraženih od koronavirusa u Njemačkoj u četvrtak je porastao za 29.426 na ukupno 3,073 miliona ljudi, u najvećem povećanju od 8. januara dok vlada nastoji da kroz ograničenja na nacionalnom nivou uvede ograničenja u pokušaju da suzbije treći val širenja virusa.

Broj preminulih porastao je za 293 na ukupno 79.381, dok je broj novozaraženih na 100.000 stanovnika tokom sedmodnevnog perioda porastao na 160,1, pokazali su podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koch.

Njemačka se suočava s prenosivijom varijantom virusa, pet mjeseci prije nacionalnih izbora na kojima se prognoziraju veliki gubici za konzervativce kancelarke Angele Merkel.

Nezadovoljna neuspjehom nekih saveznih država da provedu oštrija ograničenja uprkos rastućem broju zaraženih, Merkel želi da parlament saveznoj vladi odobri privremene ovlasti u provođenju lockdowna radi suzbijanja širenja virusa u regijama s visokom stopom zaraze.

Danas je vicekancelar Olaf Scholz branio promjene u Aktu o zaštiti od zaraze, koji uključuje uvođenje policijskog sata kada sedmodnevna incidenca od virusa nadmaši 100 slučajeva na 100.000 stanovnika.

"To je pomoglo svuda, to je učinjeno u brojnim zemljama širom svijeta – i to je umanjilo stope incidence", kazao je on za ARD televiziju, dodajući da se nešto treba učiniti na limitiranju širenja virusa.

"Želimo stroža pravila", kazao je Scholz, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije