Nisu znali šta znači: Pivara se izvinila zbog nezgodnog naziva piva

Radiosarajevo.ba
Nisu znali šta znači: Pivara se izvinila zbog nezgodnog naziva piva
Foto: Pixabay / Ilustracija

Pivara iz Alberte 'Hells's Basement' prije dvije godine u prodaju je pustila pivo pod nazivom 'Huruhuru - Perje', a ime je dobilo po hmelju od kojeg je napravljeno.

Poseban hmelj uzgaja se na Novome Zelandu, a pivo od takvog hmelja poznato je po laganoj teksturi i pomalo citrusnom okusu, idealnom za ljetno osvježenje, pojasnili su iz pivare.

No početkom prošle sedmice jedan je Maor, Te Hamua Nikora uočio pogrešku i na Facebooku pojasnio da se na jeziku kojim govori njegov starosjedilački novozelandski narod riječ 'huruhuru' ne prevodi kao 'perje', već kao 'stidne dlake', piše Hina.

Dodao je da je prije puštanja piva u prodaju vlasnik pivare trebao konzultirati stručnjake za maorski kako bi se izbjegla ovakva pogreška.

Vlasnik pivare Mike Patriquin za CBC je kazao da mu ni u kojem slučaju nije bila namjera uvrijediti Maore ni njihovu kulturu i jezik te da se 'iskreno izvinjava svima koji su se osjetili povrijeđenima'.

"Priznajemo da nam ovakva pogreška nije bila ni na kraj pameti i da bi savjetovanje sa stručnjakom za maorski bilo puno korisnije od upotrebe google prevoditelja i ostalih internetskih rječnika", kazao je, obećavši da će preimenovati novo pivo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije