Ništa od pregovora: Talibani ulaze u posljednju pokrajinu u Afganistanu

1
Radiosarajevo.ba
Ništa od pregovora: Talibani ulaze u posljednju pokrajinu u Afganistanu
Foto: EPA-EFE / Afganistan

Talibanske snage i borci odani lokalnom vođi Ahmadu Masudu nastavili su u četvrtak borbe u dolini Panjšir, posljednjoj afganistanskoj pokrajini koja pruža otpor talibanima, i obje strane tvrde da su zadnjih dana nanijele protivnicima velike gubitke.

Nakon pada Kabula 15. augusta, nekoliko hiljada boraca lokalnih milicija i ostataka vojske i specijalnih snaga okupilo se u Panjširu.

Pod vodstvom Ahmada Masuda, sina bivšeg zapovjednika mudžahedina, pružaju otpor u toj strmoj dolini koju je teško napadati izvana, piše Hina.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Pokušaji da se pregovorima pronađe rješenje nisu uspjeli.

Glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da su njihovi borci ušli u Panjšir i da kontroliraju dio teritorija.

"Započeli smo operacije pošto pregovori s lokalnim oružanim skupinama nisu uspjeli", rekao je. "Pretrpjeli su velike gubitke".

No glasnogovornik Nacionalne fronte otpora Afganistana, koja okuplja pobunjenike, rekao je da imaju potpunu kontrolu nad svim prijevojima i ulazima i da su odbili pokušaje zauzimanja okruga Šotul na ulazu u dolinu.

"Neprijatelj je više puta pokušao ući u Šotul iz Džabul-Saradža i svaki put nije uspio", rekao je, govoreći o gradu u susjednoj pokrajini Parvan.

Obje strane iznijele su različite podatke o gubicima druge strane, bez ikakvih dokaza i nije ih moguće provjeriti.

Talibani tvrde da je dolina Pandžšir okružena sa sve četiri strane i da pobunjenici ne mogu pobijediti, a pobunjenici ističu da se neće predati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije