Nigerija: Naoružani napadači oteli 140 učenika

0
Fena
Nigerija: Naoružani napadači oteli 140 učenika
FOTO: Arhiv / Nigerija: Naoružani pljačkaši oteli 140 učenika

Naoružani ljudi oteli su 140 učenika iz područne škole na sjeverozapadu Nigerije, saopćio je školski zvaničnik u ponedjeljak, u posljednjoj u valu masovnih otmica školske djece.

Teško naoružane bande često napadaju sela radi pljačke, krađe stoke i otmica radi otkupnine u sjeverozapadnoj i centralnoj Nigeriji, ali su od početka godine sve više pribjegavale napadima na škole i koledže.

Napadači su probili ogradu srednje baptističke škole Bethel u državi Kaduna u ranim jutarnjim satima, odvodeći većinu od 165 učenika koji su prenoćili u školi.

"Otmičari su odveli 140 učenika, samo je 25 učenika uspjelo pobjeći. Još ništa ne znamo gdje su učenici odvedeni", izjavio je Emmanuel Paul, nastavnik u školi, za AFP.

Portparol policije savezne države Kadune Mohammed Jalige, potvrdio je jutarnji napad, ali nije mogao pružiti detalje o broju odvedenih učenika.

"Taktički policijski timovi krenuli su za otmičarima. Još smo u spasilačkoj misiji", kazao je.

Oko hiljadu učenika i studenata oteto je u raznim nigerijskim državama od decembra prošle godine. Većina ih je oslobođena nakon pregovora s lokalnim zvaničnicima, iako se neki od učenika još drže u zatočeništvu.

Srednja baptistička škola Bethel obrazovna je institucija koju je osnovala Baptistička crkva 1991. godine u selu Maramara u oblasti Chikun u blizini državne prijestolnice Kadune, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije