Nezapamćena najezda pustinjskih skakavaca u Pakistanu i Indiji

Anadolija
Nezapamćena najezda pustinjskih skakavaca u Pakistanu i Indiji
Foto: Juan Medina/EPA / Najezda skakavaca

U jeku pandemije novog koronavirusa još jedna ozbiljna kriza pogodila je Pakistan i Indiju, a potencijalno bi mogla uticati na njihovu prehrambenu sigurnost.

Rojevi skakavaca napali su poljoprivredna polja u obje zemlje, uništavajući usjeve što bi moglo izazvati glad u regiji.

U Pakistanu su pustinjski skakavci već opustošili velike količine usjeva u preko 60 okruga u sve četiri provincije. Smatra se da su skakavci ušli u jugozapadnu provinciju Balochistan, iz susjednog Irana. Insekti, koji uglavnom potiču iz pustinja, jedu bilo šta, od korijena do sjemenki i cvijeća, a dnevno mogu preći i po 150 kilometara.

Regiju je prvi val najezde skakavaca pogodio u maju prošle godine, i to prvi put još od 1993. godine.

Ogroman finansijski gubitak

Prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija, 38 posto poljoprivrednih polja u Pakistanu pogodno je za razmnožavanje skakavaca. Od toga, 60 posto skakavaca razmnožava se u Balochistanu, najsiromašnijoj provinciji u zemlji, a slijede Sindh s 25 posto i Punjab s 15 posto.

FAO navodi da su skakavci možda uzrokovali finansijski gubitak u vrijednosti od 600 milijardi rupija (oko 3,4 milijarde eura).

U Indiji rojevi skakavaca, koji napadaju poljoprivredna polja na sjeverozapadu, uništavaju sezonske usjeve.

Nakon što su uništili usjeve u zapadnim indijskim državama Rajasthan, Gujarat i Maharashtra, rojevi skakavaca su se u velikom broju uputili prema glavnom gradu New Delhiju.

"Brzina vjetra u naredna dva dana je poželjnija za bilo kakva kretanja sa zapada prema Delhiju. Tako da to odgovara i skakavcima. Ali, očekujemo promjenu smjera vjetra u petak navečer, što bi moglo umanjiti njihov uticaj na gradsku okolinu", rekao je Kuldeep Srivastava, direktor regionalnog centra Meteorološkog zavoda Indije.

Timovi Nacionalnog centra za hortikulturu prskaju hemikalije rano ujutro, od četiri do sedam sati, kada su skakavci neaktivni. Međutim, poljoprivrednici kažu da to nije dovoljno.

Turska pomaže Pakistanu u borbi protiv skakavaca

Turska pomaže Pakistanu u poboljšanju sistema za suzbijanje štetočina u prevladavanju najezde kukaca. Ankara je za borbu protiv skakavaca predala pakistanskom ratnom vazduhoplovstvu avion Piper Brave, namjenski napravljen za prskanje, zajedno s četiri člana posade.

Nezadovoljni vladinim naporima, poljoprivrednici koriste tradicionalne, ali uzaludne načine da se riješe insekata. U udaljenim dijelovima Punjaba i Balochistana poljoprivrednici su koristili bubnjeve kako bi otjerali insekte od svojih usjeva. U drugim dijelovima koriste dim. Stručnjaci, međutim, vjeruju da ovi očajnički pokušaji slabo utiču na skakavce.

"Invazija skakavaca je veća prijetnja od koronavirusa. Virus se neće širiti ako ostanete kod kuće ili poštujete sigurnosne preporuke. Ali, glad će vas ubiti na bilo koji način“, ističe Mahmood Nawaz Shah, potpredsjednik Odbora Abaadgar, tijela koje zastupa interese poljoprivrednika u provinciji Sindh.

Rekao je da će najezda insekata pokrenuti prehrambenu krizu ako je ne zaustave prije jula, kada počinje sezone monsuna, što će pospješiti njihovo razmnožavanje.

"Insekti su već uništili pamuk, šećernu trsku, orhideje i povrtlarske kulture širom zemlje. Ali, nivo štete u smislu sigurnosti hrane biće mnogostruko veći ako napadnu i zimske usjeve", upozorio je Shah.

U Indiji problemi zbog ekonomske krize

Poljoprivrednici u Indiji već su u problemima zbog ekonomske krize izazvane restriktivnim mjerama uvedenim zbog pandemije COVID-19. Mnogi poljoprivrednici u Indiji dopustili su da njihovi usjevi istrunu u poljima jer nisu mogli pronaći radnu snagu i transport tokom sezone žetve.

“Ako skakavci stignu na drvo ili poljoprivredno zemljište, uništiće sve za nekoliko minuta. Oni su već uništili sezonsko povrće u Madhya Pradeshu. Ako se ovo nastavi, neće biti snabdijevanja sezonskim povrćem ili pamukom i usjeva šećerne trske“, rekao je Abhimanyu Kohar, nacionalni koordinator za Rashtriya Kisan Mahasangh, federaciju 180 poljoprivrednih organizacija u Indiji.

Kohar je istakao i da će smanjenje ponude dovesti do inflacije hrane i dodatno pogoditi krhku ekonomiju.

Sličan napad skakavaca 1993. godine uništio je sve usjeve u dijelovima zapadne savezne indijske provincije Maharashtra.

Indija, Pakistan, Iran u kontaktu za kontrolu prijetnje

Javed Humayun, portparol Ministarstva za sigurnost hrane Pakistana odbija upozorenja poljoprivrednih stručnjaka.

“Nema sumnje da je najezda skakavaca vrlo ozbiljno pitanje i mi to ozbiljno razmatramo. Ali, što se tiče sigurnosti hrane, imamo sreće da pšenice, riže i drugog povrća imamo u izobilju u odnosu na naše potrebe", rekao je Humayun.

Osjetivši težinu problema, Vlada je Nacionalni centar za kontrolu štetočina za praćenje i djelovanje protiv najezda insekata.

Stručnjaci s obje strane pozvali su vlasti u Pakistanu i Indiji da uspostave saradnju kako bi pokrenuli zajednički odgovor na najezdu skakavaca.

"I Pakistan i Indija trebali bi neko vrijeme držati politiku po strani i sarađivati kako bi se riješili ovog problema. Ovi skakavci nisu nepokretni, ne priznaju granice. Stoga, ako dvije strane nastave optuživati jedna drugu i ne budu djelovale odlučno u okviru zajedničkog plana protiv ove najezde, žitelji obiju zemalja patiće bez obzira na nacionalnost ili religiju“, pojasnio je Shah.

Visokopozicionirani pakistanski vladin službenik, pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da su zabrinuti zvaničnici Pakistana, Irana i Indije u stalnom kontaktu i svakodnevno se informišu o najnovijem stanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije