New York ima novo rješenje za ilegalno parkirane automobile: Jeste li čuli za 'Barnacle'?

1
Radiosarajevo.ba
New York ima novo rješenje za ilegalno parkirane automobile: Jeste li čuli za 'Barnacle'?
Foto: Screenshot / Barnacle, uređaj za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

Policija u New Yorku koristi novi alat za odvraćanje od ilegalnog parkiranja i blokiranja saobraćaja. Nazvan Barnacle, koristi se od strane saobraćajnih timova NYPD-a za kontrolu parkiranja.

I dok se uglavnom čini kao plastična žuta kutija koja pokriva vjetrobransko staklo vozila, s ovim uređajem se nije za zezati.

"Ugrađen je motor i ima dvije vakuumske šolje. Stavlja se na vjetrobransko staklo. Ima više od 400 kilograma pritiska i samoreguliše se. Dakle, ako temperatura postane hladnija ili toplija, regulisaće pritisak", rekao je Brian O'Sullivan, inspektor za saobraćajnu kontrolu NYPD-a, koji je pohvalio ovu spravu kao 'sigurniju za službenike i bolje prilagođenu praćenju vozila na koje se postavlja'.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

"Potrebno je samo 20 do 30 sekundi da se postavi, za razliku od dva do tri minuta koliko agent mora da kleči pored ulice. Nije samo sigurniji i brži, tehnologija koju ima čini je efikasnijom", rekao je O'Sullivan. "Dobijamo lokacije u realnom vremenu. Dakle, ako neko pokuša da odveze vozilo sa time, dobijamo obavještenja. I ako neko pokušava da ga ošteti, takođe dobijamo obavještenja uživo."

Čak postoji i alarm koji će se aktivirati ako neko pokuša da skine Barnacle sa vjetrobranskog stakla. Dakle, osim ako imaju krov na otvaranje, vozači neće moći da ga skinu.

Ovo je dio odluke NYPD-a da se udalji od tradicionalnih 'čizama' koje se stavljaju na gume automobila. Po nekoliko Barnacles već kruži gradom, ali O'Sullivan kaže da će stići još.

"Trenutno smo u pilot programu. Počeli smo ga u Queens-u. U narednih nekoliko sedmica povećat ćemo broj jedinica kako bismo ga proširili na ostatak grada", rekao je O'Sullivan.

Kako se tačno skida Barnacle s vozila nakon što se postavi? Vozači moraju slijediti upute na uređaju i platiti kaznu od 185 dolara (340 KM) kako bi saobraćajni agent uklonio uređaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije