Sud mu poništio kaznu za parkiranje nakon što je uradio neočekivanu stvar: 'Pobijedio sam sistem'

5
Radiosarajevo.ba
Sud mu poništio kaznu za parkiranje nakon što je uradio neočekivanu stvar: 'Pobijedio sam sistem'
Foto: Collage / Chris Burton

Chris Burton, 42-godišnji kamerman iz Velike Britanije dobio je "historijski" sudski proces protiv lokalnog gradskog vijeća. Chris je naime, ispred bolnice Fairfield u gradu Buryju dobio kaznu za parkiranje u iznosu od oko 70 eura (oko 137 KM).

Budući da mu vrag nije dao mira, Chris je otišao provjeriti gdje uopšte stoji saobraćajni znak i vidio da su u ulici postavljena dva, jedan potpuno prekriven drvećem, a drugi koji nije bio okrenut prema cesti.

Prvo je uložio žalbu na kaznu, ali sud ju je odbio. U tom trenutku Chris se zainatio i krenuo u misiju dokazivanja da je kazna nepravedna.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

"Da su mi uvažili žalbu ne bi se niti upuštao u ovo, ali budući da su me odbili, krenuo sam istraživati i saznao da saobraćajni znakovi, tačnije slova "P" (parking) po zakonu moraju biti određene veličine.

Jedne noći sam krenuo okolo sa svjetlom i metrom i izmjerio sve znakove. Trebalo mi je oko sedam sati, ali na kraju se isplatilo.

Mjerenje znaka za parkiranje

Umjesto predviđenih 20 centimetara, oznaka je bila velika samo 14 centimetara, dakle 30 posto manje nego što predviđa zakon", rekao je.

Kada se ponovo žalio, okružni sud u Northamptonu donio je odluku da se kazna za pogrešno parkiranje ipak poništava.

"Moj slučaj će ući u historiju . Ko god ima kaznu za parkiranje u gradu, neka razmisli o žalbi zbog nezakonskih znakova", zaključio je Burton, prenosi The Sun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije